Tevfik Kemal AYATA
Çimento Grubu Ülke Müdürü
GCP Türkiye
2016 yılı ülkemiz ve ekonomimiz için birçok anlamda çok zor bir yıl olarak geçti. Komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlığın ve artan kur baskısının derin yansımalarına rağmen 2016 Türkiye Çimento Üretimi resmi rakamlar henüz açıklanmasa da 2015 yılını yakalayarak 73 milyon ton olarak gerçekleşti. GCP Türkiye Çimento Grubu içinse çok önemli bir yılı geride bıraktık. GCP Türkiye 2016 yılının 1. çeyreği itibariyle GCP Globalin dünyadaki en önemli yönetim merkezlerinden biri haline geldi ve bizlere verilen bölgesel merkez olmanın sorumluluğu, heyecanı ve hedefleriyle çok yoğun bir çalışma dönemini geride bıraktık. GCP Türkiye Çimento Grubu olarak çalışma partnerlerimizle bir çok Çimento Katkı Projesini tamamlamanın ve müşterilerimize klinker azaltımı, tonaj artırımı ve dayanım hedefleri konusunda istedikleri yönde destek vermenin ve beraberce bu hedeflere ulaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşamaktayız. Özellikle yürüttüğümüz projelerde bizler çalışma ortağı olarak gören, lab optimizasyon çalışmalarından saha testlerine, maliyet çalışmalarına kadar bizlerle beraber tüm süreçlerde daha iyisi için çalışan tüm partnerlerimize çok teşekkür ediyorum.
Öncelikle 2017 yılının Türkiye Çimento sektörü için çok kritik bir yıl olmasını bekliyoruz. Yeni devreye giren ve 2017 yılının 2.devresinde üretime başlaması beklenen yeni fabrikalarla birlikte kurulu kapasite neredeyse 90 milyon tonların üzerine çıktı. Özel sektör ve devlet tarafından açıklanacak yeni projeler, ilk 3 aylık hava koşulları, çevremizdeki siyasal konjektür ve en önemlisi de ciddi anlamda kendisini hissettiren kur baskısı ve bu baskıya karşı başta Merkez Bankası ve özel sektörün alacağı önlemler bu yılın belirleyici unsurları olacaktır. Özellikle önümüzdeki dönemde Merkez Bankasının kur baskısını frenlemek için alacağı önlemler ve bu önlemlerin İnşaat Sektörüne olan etkisi 2017 yılı için sektörün en önemli konusu olacaktır. Merkez Bankası baz faizi hangi oranda artıracak, kullanılan faiz silahı kısa ve orta vadede başta mortage olmak üzere orta ve uzun vadeli faiz oranlarını hangi noktalara getirecek, bunları hep beraber yaşayarak göreceğiz. Benim 2017 yılı için beklentim, bu olumsuzluklara rağmen sektörün iç dinamitleri ve yılın 2. yarısında yeni açıklanacak projelerle 73-76 milyon ton üretim bandına ulaşılabileceği yönünde. Ancak yeni fabrikalar ve artan üretim kapasitesi çimento üreticileri üzerindeki satış ve kar baskısını ciddi şekilde arttıracaktır.
Tabi ki ülke içinde artan rekabet ve yeni pazar arayışları Çimento Katkı Kimyasallarının önemini her geçen dönemde artıracak. Birim zamanda daha fazla çimento üretmek, klinker azaltımı yapabilmek, erken dayanım ve 28 günlük dayanımları artırarak rekabette bir adım öne çıkabilmek tüm üreticilerin yıllık iş hedeflerinin en önemli parçaları olacaktır. Biz GCP Türkiye olarak 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da tüm partnerlerimize değer katmak, proje esaslı çalışarak en iyi çimentoyu minimum enerji, maksimum kalite standartlarında üretmeye yardımcı olabilmek için buradayız. 2016 yılındaki tüm Ar- Ge çalışmalarımız sonucu yeni teknoloji ürünlerimiz ESE, XT, XN serileri ile 150 yıllık geçmişimize ve pazardaki standartları belirleyen lider konumumuza yakışır şekilde çok başarılı bir yılı geride bıraktık. Elde edilen büyük başarılar ve rekor satışlarla bitirdiğimiz 2016 yılının sonunda çimento ekibimiz, Ar- Ge departmanımızın yeni geliştirdiği XS, TX ve NS serilerini 2017 yılında müşterilerimize sunmayı dört gözle beklemektedir. Çimento Kimyasallarını ilk bulan ve Dünya çimento katkı kimyasalları pazarında uzak ara lider olan GCP her şartta kalite ve inovasyon standartlarını belirlemeli, kendisiyle sürekli yarış halinde olmalıdır. GCP Türkiye Çimento Ekibi, 2017 yılında da Çimento Üreticisi Partnerlerimizle yeni hedeflere koşmaya hazır!

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version