Sonay Ergül

Altınyaldız Genel Müdürü
Covid-19 salgını tüm dünyayı sağlık ve ekonomik olarak derinden etkiledi. Salgının etkileri konusundaki genel görüşleriniz nelerdir?

Ülkemizdeki sağlık sisteminin diğer ülkelere oranla daha güçlü olması ve yatak sayımızın fazlalığı sayesinde salgının ağır etkilerini erken atlatma konusunda belirgin bir avantajımız oldu.
Ülkemizin birikimli doktorları ve sağlık personeli, salgının en azından kontrol altında tutulması konusunda başarılı olmuştur. Ekonomik olarak hazırlıksız olduğumuz konusunda sanırım itiraz eden olmayacaktır. Salgından etkilenmemek için merkez ofisimizi evden çalışmak için çalışanların evlerine taşıdık. Evden çalışma konusunda teknolojiyi kullandık ve hızlıca adapte olduk. Fabrikamızda her türlü hijyen tedbirlerini aldık. Personelimize maske, dezenfektan dağıttık, yemekhanelerimizde sosyal mesafe konusunda gerekli tedbirleri aldık. İşçi servislerimizde seyreltme yaparak servis sayımızı arttırdık. Bu şekilde salgın öncesinde imzalanmış sözleşmelerimizin gereklerini yerine getirmeye çalıştık.
Bunların ardından fabrikamızı gece ve gündüz vardiyaları olarak ikiye ayırarak kalabalık servislerde ve imalatta, yemekhanede meydana gelebilecek salgın riskini minimize etmeye çalıştık. Bu konuda şu ana kadar başarılı da olduk. Böyle bir süreci biz de yaşayarak tecrübe ettik. Fabrikamızda hijyen ve sosyal mesafe konuları hakkında sürekli eğitimler ve toplantılar yapıyoruz. Mevcut durumda ülkemizde görülen tedbirlerde gevşemeye karşı işçilerimize daha da sıkı bir şekilde kurallara uymalarını hatırlatıyoruz. Tabii ki tüm bu önlemler alınırken tüm sektörlerde olduğu gibi bizim de üretim gücümüzde ve verimde kayıplarımız oldu. Yine de bu kaybımız öngördüğümüz düzeyde gerçekleşti. Normalleşme konusunda acele edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Salgının genel ekonomik etkilerinin 2020 yılında ülkemizde ve dünyada ağır yaşanacağını öngörüyorum. Ben ve ekibim, yeni duruma karşı firmamızı her türlü senaryo için hazırlıklı tutmaya çalışıyoruz. Üreterek ve ihracat yaparak ülkemize hizmet etmeye var gücümüzle devam edeceğiz.
Firma olarak bu salgından nasıl etkilendiniz? Ciro, satış,
ihracat vb. hedeflerinizde herhangi bir değişiklik
oldu mu?

İhracat hedeflerimizde belirgin bir değişiklik olmadı. İhracatlara devam ettik. İmalatlarımızda 2-3 haftaya varan gecikmelere deniz ve kara nakliyesinde yaşanan gecikmeler de eklendi. Bu durumlar dışında salgın sebebiyle şu ana kadar ihracatımızda bir etkisini görmedik. Buna sebep olarak üretim hattındaki elimizdeki işlerin yoğunluğunu gösterebiliriz. Ciro ve satışlarda tüm inşaat sektörünün de içinde bulunduğu durumu göz önüne alırsak Altınyaldız olarak uzay sistem dizayn, imalat ve montajında sektörün lider firması olarak en öncelikli tercih edilen firma unvanımızı güçlendirdik diyebilirim.
Salgında eski işlerimize ilave olarak yeni sözleşmeler de imzaladık. Ancak yine de salgın olmasaydı ciro ve satışlarda %25 oranında bir artış olabilirdi düşüncesindeyim.
Salgının seyri ikinci çeyrekte ciro ve satışlarımıza umarız ki pozitif olarak yansıyacaktır. Bunu yaşayarak hep beraber göreceğiz.

Yılın geri kalanında sizce nasıl bir süreç yaşanacak, sektör
nasıl etkilenecek?

Yılın geri kalanında ekonominin canlanması ile salgının seyrine göre inişli çıkışlı bir grafik bekliyorum. Bu zor zamanlarda Altınyaldız’ın yine de köklü geçmişi ve sağlam yapısı ile uzay sistemlerde ilk tercih edilen firma özelliği ile diğer firmalardan farklı bir süreç yaşayacağını düşünüyorum. Hali hazırda beklemeye alınan işlerin zamanla gündeme geleceğini varsayarak yılın kalanında sektörümüzde canlanma olacağını düşünüyorum.
Firma olarak Covid-19 sonrası için nasıl bir yapılanma ve
süreç öngörüyorsunuz?

Covid-19 sonrası ülkemizde kendi sektörümüzde süreçte öğrenen ve ders çıkaranların, gerekli önlemleri alan firmaların ayakta kalacağını düşünüyorum. Bu süreç tüm firmalara evden çalışmanın mümkün olduğunu göstermiştir. Salgın sonrası yaraları sarma ve toparlanma süreci başlayacaktır. Özellikle yurt dışı pazarlara müşteri ile yüz yüze toplantıların seyahat kısıtlamaları ve salgının etkisi ile azalacağını düşünerek, uzaktan sunum, pazarlama teknikleri ve iletişim konularında şirketlerin önemli bir sorunla karşılaşacağını düşünüyorum.
Teknolojiyi kullanarak müşteriye sunum ve detaylı bilgilendirme metotlarını içeren yeni teknolojilere bağlı bir süreç olacaktır. İşimizin doğası gereği sıkça yapılan saha ve müşteri ziyaretlerinin yerini yeni sunum ve pazarlama teknikleri alacaktır. Yeni duruma uyumda geciken firmalar süreçten ağır zarar göreceklerdir. Altınyaldız olarak şimdiden yeni duruma göre planlamalarımıza ve çalışmalarımıza başladık. Covid-19 sonrası ülkemizde artan işsizlik ve belirsizliğin yavaş yavaş etkisini azaltacağını düşünerek üretime dayalı güçlü bir ülke ekonomisi için payımıza düşen çalışmalarımızı hayata geçireceğiz.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version