Rulmanlarınızın hizmet ömürlerini uzatarak maliyetlerinizi, duruş sürelerinizi ve çevresel etkilerinizi azaltıyoruz.
Rulmanlar için yeniden imalat hizmetinin amacı nedir?
Aşınma, paslanma, çentik oluşumu, mikro çatlaklar… Uygulama koşullarına bağlı olarak, rulmanlarda kirlenme veya yuvarlanma temas bölgesinde düzensiz ve seyrek bir metal-metal teması oluşabilir. Bu gibi etkiler, rulmanlarda birçok hasarın oluşmasına neden olabilir. Bunun neticesinde bir rulmanın hizmet ömrü, genellikle hesaplanan hizmet ömründen daha kısa olur. Kontrollü yeniden imalat süreci uygulanarak, büyük bir hasar oluşmadan ya da rulman arıza yapmadan önce bu durumun önüne geçilebilir. Bu uygulama, rulmanın hizmet ömrünü önemli miktarda uzatır, maliyetleri azaltır ve siparişlerin teslim sürelerini öne çeker.
Dahası bu uygulama, yeni bir rulman imalatına kıyasla daha az enerji gerektirdiğinden çevre için de daha iyidir. Endüstriyel rulman yeniden imalatı için tipik adaylar şunlardır:
• büyük boyutlu rulmanlar
• sürekli döküm makinası (caster) rulmanları
• çok merdaneli soğuk hadde rulmanları
• slewing rulmanlar
SKF, çeşitli endüstriyel sektörlerde (Metalurji, Madencilik, Cevher Hazırlama ve Çimento, Yenilenebilir ve Geleneksel Enerji, Kağıt ve Kağıt Hamuru, Denizcilik Yiyecek ve İçecek sektörleri gibi) kullanılmakta olan belirli marka rulmanlar için endüstriyel rulman yeniden imalatı hizmetini vermektedir.
Hizmetin Faydaları
SKF’nin dünya genelinde sunduğu profesyonel rulman yeniden imalat hizmetlerinin sağlayabileceği avantajlar şunlardır:
• toplam ömür çevrimi maliyetlerinde azalma
• daha uzun rulman hizmet ömrü
• daha kısa makina duruş süreleri
• çevre üzerindeki etkilerde azalma
• yedek rulman stoğunun korunması
• genel varlık güvenilirliğinde artış
Gereken çalışmanın büyüklüğüne bağlı olarak, bir rulmanın tamir edilmesi için gereken enerji, yeni bir rulman imal edilmesi için gereken enerjiden %90’a kadar daha az olur. Üstelik maliyet fayda analizi de rulmanların yeniden imalatı yoluyla tam miktarı rulmanın boyutuna, yapısal karmaşıklığına, durumuna ve fiyatına bağlı olmakla beraber önemli miktarda maliyet tasarrufu sağlanabildiğini göstermektedir.
SKF’nin yeniden imalat hizmetleri, enerji tüketimini azaltmakla beraber, sorumluluk bilinci çerçevesinde, kullanılmış rulmanların temizlenmesi ve atık bertarafı yoluyla doğanın korunmasına da yardımcı olur.
Rulmanlar nasıl yeniden imal edilir?
Rulman analizi yapan deneyimli uzmanlarımız rulmanınızın durumunu değerlendirir ve rulmanınızı ilgili uygulamanın gereksinimlerini karşılayacak şekilde eski performansına getirmek için en uygun yeniden imalat işlemini belirler. SKF’nin yeniden imalat sürecinde, gerekirse rulmanı meydana getiren elemanların değişimini de içerecek şekilde, fonksiyonel rulman yüzeylerinin onarımını kapsayan bir işlem uygulanır. Bunun neticesinde Şekil 1’de gösterildiği gibi rulmanın potansiyel hizmet ömrünü önemli ölçüde uzatmak mümkün olur.
SKF, rulman yeniden imalat hizmetleri kapsamında yeni rulman imalat standartlarını, yeni prosesleri, yeni ekipmanları, kalite kontrol süreçlerini, bilgi birikimini ve yetkinliğini kullanmaktadır. Bu çerçevede, çok kapsamlı yeniden imalat gerektiren durumlarda bile yüksek kaliteli sonuçlar veren kabul kriterleri benimsenmektedir. SKF, tam izlenebilirlik sağlamak için ileri seviye bir yönetim sistemi geliştirmiştir ve kullanmaktadır. Yeniden imalat süreci sırasında her bir varlığın benzersiz şekilde markalanması sayesinde rulmanınızı işlem sonrası, ömür çevrimi boyunca izlemeniz mümkündür. Standart yeniden imalata ek olarak rulmanlarınızı yeni ve daha üst teknik özellikler sağlayacak şekilde de yeniden imal edebiliyoruz. Bu işlem rulmanlara sensörler eklemeyi, entegre yağlama ve sızdırmazlık çözümleri gibi geliştirmeleri ve farklı teknik özellikler için yeniden işlemeyi de kapsayabilmektedir.
Zamanlama
Rulmanın demonte edilip yeniden imalata girmesi için doğru zamanın seçilmesi, optimum uzun hizmet ömrü ve düşük işletme maliyetlerinin sağlanması için çok önemlidir -bu konuda aşağıda yer alan Şekil 2’yi inceleyebilirsiniz.
Tekrar eden hasarı önleme
Yeniden imalat programını uygulamanın faydasını tam olarak görebilmek için aynı zamanda SKF’nin kestirimci bakım uzmanlığından faydalanmanız ve tesisinizdeki makinaların durumunu her zaman bildiğinizden emin olmanız gerekir. Buna ek olarak, SKF’nin sunduğu arıza kök neden analizi hizmeti size hasar hakkında bir dizi sebep ve sonuç bilgisi verir ve hasarların tekrar etmesini önlemek için başvurabileceğiniz kapsamlı bir düzeltici faaliyet planı sunar.
Küresel ağımız
SKF’nin rulman yeniden imalat ağı dünyanın çoğu bölgesine uzanmaktadır ve yeni servis merkezleriyle büyümeye devam etmektedir. Tüm yeniden imalat merkezlerinde özel yetkinlik sahibi iyi eğitimli ekipler bulunur. Küresel bir ağ halinde çalışarak bilgi birikimimizi ve yedek parça tedarik imkânlarımızı paylaşıyor, kabiliyetlerimizi geliştiriyoruz. Tüm bunların neticesi olarak küçük bir şirketin esnekliğini ve çabukluğunu, ancak bir endüstri liderinin sağlayabileceği kapasite, temel yetkinlik ve güven duygusuyla birlikte sunabiliyoruz.
Bunlar ve diğer hizmetler, SKF’nin çalıştığı tüm disiplinlerden uzmanların oluşturduğu ekiplere sahip küresel bir tesisler ağı olan SKF Solution Factory portföyünün bir parçasıdır. SKF Solution Factory, farklı sanayi dallarına özgü uygulama zorlukları için özel çözümler sunmak amacıyla kişileri, hizmetleri ve teknolojileri bir araya getirmektedir.
Rulman yeniden imalatı prosesinin genel akışı:
• Yönetim sistemine kayıt
• Temizlik ve muayene öncesi hazırlık
• Demontaj ve elemanların yıkanması
• Elemanların muayenesi (tahribatsız muayene)
• Elemanların boyut ölçümü
• Onarılabilirlik sonucu ve rapor
• Fiyat teklifi
• Elemanların yeniden imalatı (e.g. kumlama, titreşimli son işleme, parlatma, taşlama)
• Gerekirse elemanların değişimi (örn. daha büyük makaralar)
• Yeniden imalat sonrası elemanların yıkanması, muayenesi ve ölçülmesi
• Montaj ve son izlenebilirlik markalaması
• Son muayene ve son ölçümler
• Temizlik ve muhafaza
• Ambalajlama ve hizmet raporlaması
• Dokümantasyonun arşivlenmesi

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version