Dr. Cengiz ÇELİK

Genel Müdür

Ağrı Çimento
2021 yılı Türkiye’deki çimento sektörü için ihracata yönelme yılı oldu. Bundan sonraki yıllarda da bu durumun artarak devam edeceğini tahmin ediyorum. Zira ihracatta kur değişimleri dolayısıyla yaşanan etkiler minimuma inecektir. Bunun dışında yeni tip çimentolar içeren standartların yayınlanması üreticiler için olumlu bir gelişme olabilir. Yeni yayınlanan TS EN 197-5 içerisinde bulunan yeni tip çimentolarda kullanılan katkı miktarı %65’e kadar çıkabiliyor. Böylelikle çimento içerisinde düşen klinker miktarı ile hem kârlılık artacak hem de emisyonlar ton başına çimentoda ciddi oranda düşecektir. Piyasada bu yeni çimentoların yaygınlaşması bu nedenlerle daha da önemli hale geliyor.
Olumlu gelişmelerin yanında Krom VI miktarlarının yasal sınırlara uyma zorunluluğu ve kömür fiyatlarındaki artışları üreticilere bazı ek yükümlülükler getirdi. Krom VI indirgen maddelere talep artmasıyla kurdan bağımsız olarak indirgen madde fiyatları bir anda iki-üç katına çıktı. Yine Krom VI indirgen maddelerden birinin gübre üretiminde kullanılması, tedarikte sorunlara yol açıyor. Kömür fiyatlarının artışı, en büyük gideri enerji olan çimento üreticisini dar boğaza sokuyor.
Kurdaki dalgalanma ve ülkemizdeki inşaat sektörünün yavaşlaması olumsuz olarak yansıdı

Küresel salgının etkileri bu yıl da çeşitli yollarla üretimi etkiledi. Her ne kadar yılın ilk yarısında bir önceki yıla göre üretim artmış olsa da kömür fiyatlarındaki yükselme, kurdaki dalgalanma özellikle son çeyrekte tabloyu biraz daha negatif yöne doğru çevirdi. Kurdaki dalgalanma ve ülkemizdeki inşaat sektörünün yavaşlaması ayrıca çimento üreticisine olumsuz olarak yansıdı.
Katkıların kullanımı çimento üreticisi için gerekli hale gelecek

Tedarik zincirinde oluşabilecek aksaklıklar üretimi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle bu yıl alternatif kaynakların kullanımının artacağı öngörülüyor. Enerji eldesi için alternatif yakıt kullanımı, sürdürülebilir enerji kullanımının artması, bunların yanında alternatif hammadde ve alternatif katkı – özellikle atık olarak elde edilen katkıların kullanımı çimento üreticisi için gerekli hale gelecek. Bu sayede tedarik zincirinde yaşanacak aksaklıkların ve maliyet artışlarının oluşturacağı olası hasarların önüne geçilebilir.
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version