Proses ölçüm teknolojisinde dünya çapında faaliyet gösteren VEGA, Türkiye’de seviye ve basınçla ilgili neredeyse bütün tesislerin kullandığı bir Alman markası. VEGA’nın Türkiye Genel Müdürü Bahadır Avcı ile ölçüm teknolojilerini ve çimento sektörüne verdikleri hizmetleri konuştuk.
Firmanızdan bahseder misiniz? VEGA ne iş yapıyor? Nasıl bir yapıdan bahsediyoruz? Ciro, çalışan sayısı nedir?
VEGA, proses ölçüm teknolojisinde dünya çapında faaliyet gösteren bir üreticidir. Ürün portföyü; sürekli seviye ölçümü, limit seviye ölçümü, basınç ve radyoaktif tabanlı yoğunluk ölçümü ile proses kontrol sistemlerine entegrasyon sağlayan cihaz ve yazılımlardan oluşur.
Merkezi Kara Ormanlar Schiltach bölgesinde bulunan VEGA’nın global de 1.500’e yakın çalışanı var. 50 yılı aşkın sürede 80 ülkede hem kardeş şirketleri ile hem de distribütör firmaları ile faaliyet göstermektedir.
VEGA kaç yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor?
VEGA Türkiye olarak 6. senemizdeyiz fakat öncesinde distribütörler aracılığı ile ülkemizde 30 senedir faaliyet gösteriyor.
Proses ölçüm alanının en iddialı firmalarından birisiniz. Çimento sektörüne bu alanda verdiğiniz hizmetler tam anlamıyla neler?
VEGA, çimento sanayinde faaliyet gösteren uluslararası çimento firmaları ve büyük tesis üreticileri için ‘Global Üretici’ konumundadır. Çimento sektöründe seviye, basınç ve yoğunluk ölçümü konusunda Türkiye’deki değerli üreticilerimizin tercihi konumundayız. Çözümlerimiz: Kırıcı bölümünden başlayarak çimento silolarında ki ölçüm noktalarına kadar varıyor. Mesela, konkasörde seviye, sınır seviye ölçümü, konveyör bant aktarma istasyonunda seviye ölçümü ve sınır seviye tespiti, farin silosunda seviye ölçümü ve sınır seviye tespiti, siklonda tıkanıklık tespiti, konveyör bandında kütle akış ölçümü, klinker soğutucuda seviye ve basınç ölçümü, klinker silosunda seviye ölçümü ve seviye sınır tespiti, kompresörlerde basınç ölçümü, çimento silosunda seviye ölçümü, basınç ölçümü ve sınır seviye tespiti, katı yakıt silosunda seviye ölçümü ve sınır seviye tespiti, sıvı yakıt tankında seviye ölçümü ve sınır seviye tespiti, kamyonların yüklenmesinde sınır seviye tespiti gibi çözümlerle hizmet veriyoruz.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Türkiye’de en güçlü olduğunuz sektörler hangileridir?
Çimento sektörü dışında maden, kimya, petrokimya, ilaç ve gıda endüstrisi, enerji sektörü, atık su, gemi ve uçak yapım, imalat teknolojileri ve bunun gibi birçok proses endüstrisine hizmet veriyoruz.
VEGA markası, VEGA Türkiye olarak faaliyetlerine başlamasından itibaren birçok branşa yönelik sunduğu çözümler ile sektörde önemli bir yer edinmiştir. Vega, radar teknolojisine verdiği önem ve bu yönde ürün geliştirebilen öncü bir firmadır. Radar seviye ölçüm ve radyoaktif kaynaklı ölçüm ürünleri konusunda çimento sektörüne de hizmet veriyoruz. Çimento inşaat işlerinde ve alt yapının kurulmasında kullanılan en önemli temel taşlardan biridir. Çimento üretimindeki prosesler büyük oranda üretkenlik ve idare gerektirir. VEGA sensörleri, çimentoyu (taş ocağından – silolara hatta paketlemeye kadar) tüm proses boyunca güvenilir şekilde ölçmektedirler.
Ürünlerinizle ilgili daha geniş bilgi verebilir misiniz?
VEGA ürünlerini üç ana kaleme ayırabiliriz, seviye, basınç ve radyoaktif tabanlı yoğunluk ölçümü:
1- Seviye:
VEGA seviye ölçümünde temassız ve temaslı ölçüm enstrümanları ile, sürekli ölçüm ve sınır seviyesi ölçümünde proses endüstrisine hizmet veren öncü bir firmadır. 80 GHz teknolojisini sıvı ve katı olarak geliştiren ve uygulamalarda kullanan öncü firmalardan biridir. Daha önce tozlu ortamlarda 26 GHz teknolojisi kullanılan radarların anten kısmında oluşan kirlenmeler ve prosesteki tozlanmalardan kaynaklı ölçümlerde hatalar oluşuyordu. 80 GHz teknolojisi ile birlikte radarın sensör kısmında oluşan kirlenmelerden kaynaklı hatalı ölçümler tamamen ortadan kalkmıştır. Özetle dolum esnasında oluşan tozumadan dahi cihaz etkilenmemektedir. Radar seviye sensörlerimiz için belirttiğimiz bu durum seviye şalterlerimiz için de geçerlidir. Bu yüzden uzun yıllardır tüm cihazlarımız Türkiye’de ki hemen hemen tüm çimento fabrikalarında problemsiz kullanılmaktadır.
2-Basınç;
VEGA’nın metalik membranlı basınç transmitterlerine ek olarak aşınmaya dayanıklı yüksek teknoloji ürünü olan seramik diyaframlı basınç transmitterleri vardır. VEGA aynı zamanda bu konuda da teknolojik olarak öncü firmalardan biridir. İkisi arasındaki fark metalik membranlı basınç transmitterlerinin sensör kısmının arkasında membran yağı (iletim sıvısı) bulunur. Sensör kısmınının alabileceği darbeler ile bu sıvı sızabilir. Bu durumda ölçüm tamamen hatalı olur. Seramik diyaframlı basınç transmitterlerinde ise böyle bir yapı kesinlikle yoktur.
Korozif etkilerin oluşabileceği zorlu prosesler koşullarında, metalik diyaframlı basınç transmitterlerinin sensör kısmı korozif etkiye maruz kalması durumunda, cihazın prosesden ayrılarak temizliği ve bakımının yapılması gerekmektedir. Aksi durumda membran yağı sızma problemiyle karşılaşılabilir. Kendi ürünümüz olan Seramik Diyaframlı Basınç Transmitterlerinde ise, korozif tabaka transmitter kısmını kaplasa dahi uzun bir süre ölçümünüzü negatif yönde etkilememektedir. Transmitteri yerinden söküp temizlik yapmak istediğinizde ise, metalik membranlı transmitterlerde gösterdiğiniz hassasiyeti göstermenize gerek duyulmamaktadır. Örnek verecek olursak, tel fırçayla bile temizleyebilirsiniz. Seramik diyaframın arkasında bulunan kırılmaz cam ise, daha sağlam bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır. Aşınmaya dayanıklı seramik ölçüm hücresi sayesinde kum gibi sert yapılı partiküllerin bulunduğu akışkanlarda kolayca ölçülebilir.
3-Radyoaktif tabanlı yoğunluk ve seviye ölçümü;
Çimento sektöründe radyoaktif tabanlı ölçüm yapabileceğimiz iki konu vardır. Bunlardan birisi konveyör bant üzerinde geçen malzemenin miktarını ölçmek diğeri ise, siklonların tıkanma durumunu analog olarak ölçebilmektir. VEGA radyoaktif kaynaklı yoğunluk ve seviye ölçümü konusunda da öncü firmaların başında geliyor.
Proses ölçüm teknolojisi deyince ilk akla gelen firmalardansınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Her sektörde seviye ve basınçla ilgili enstrüman satın alma ihtiyacı doğduğunda ilk akla gelen firma VEGA’dır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi nerdeyse bütün tesislerde VEGA ürünlerini bulabilirsiniz.
Yeni ürün çalışması var mı?
Gittikçe karmaşık hale gelen üretim prosesleri geliştirilmiş ürünlere gereksinim duymaktadır. VEGA yeni ürünlere ve AR-GE’ye ciddi yatırımlar yapıyor. Genelde yeni çıkarttığı ürünler sektöre yön veren ürünler oluyor. Yeni ürün projeleri “Thinking outside the box” mottosuyla geliştiriliyor. VEGA aynı zamanda Almanya’da 2018 yılının yenilikçi liderleri arasında yerini aldı.
Ürünlerinizin kullanım ömrü ne kadar?
Ürünlerimizin kullanım ömrü proses şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Buna bir örnek verecek olursak eğer, 1978’de kurulmuş bir fabrikada yaklaşık 50’ye yakın cihazımız kullanılmış ve büyük çoğunluğu halen çalışıyor. Bir başka örnek verecek olursak 2000 yılında kurulmuş bir fabrikada takılı olan 12 adet radar seviye sensörümüz hala sorunsuz çalışmaktadır. Cihazlarımızın doğru bir şekilde montajı ve devreye alınması ile birlikte bahsi geçen örneklerdeki gibi kullanım ömürleri uzun yıllar sürecektir.
Ürünlerimizin menü içeriğinin kolay anlaşılabilir olmasından dolayı devreye alımı da çok kolaydır. Teknik personellerimiz kısa bir eğitim veriyor, bu eğitimden sonra herhangi bir durum olduğunda saha personeli çok kolay bir şekilde değişiklik yaparak veya yeni cihazı baştan ayarlayarak devreye almayı basitçe yapabiliyorlar. Buna ek olarak VEGA, Türkiye yatırımını yapması ile birlikte, cihazlarına Türkçe menü seçeneğini de eklemiş bulunmaktadır. Aynı zamanda ürünlerimiz bluetooth teknolojisine de sahip. Ulaşılması zor proseslerinizde, cihaza 25 metre uzaklıktan müdahala edebiliyorsunuz.
Bu yıla hangi hedeflerle girdiniz? Yılın başındaki tahminleriniz ile yılsonunun örtüşeceğini düşünüyor musunuz?
Türkiye’de her geçen gün yeni bir yatırım başlıyor. Yatırım bitmiyor aksine her geçen gün yatırım sayısı artıyor. Eskiden sene içinde 5 – 10 tane büyük projeler oluşurken şimdi 15 -20 tane oluyor.
Çimento fabrikalarında çok büyük yatırımlar olmasa da çimento yatırımları alıma, değiştirmeye, yeni geliştirdiğimiz teknolojilere açık oldukları için bizimle ilgili bir alım hep devam ediyor. Neredeyse her gün çimento fabrikalarından istek geliyor ya da biz o isteği yaratıyoruz. Global olarak Vega şunu söyler; ‘bizim ürünümüzü kullanan ve bizim hizmetimizi alan firmalar bizimle devam edecektir.’
Satış sonrasında verdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz?
VEGA Türkiye olarak servisten sorumlu personellerimiz var, ayrıca her bölgedeki bölge sorumlusu kendi müşterisinden teknik olarak sorumludur. Hem satışı ile hem de gerektiğinde teknik desteğiyle ilgileniyor. Sahada şu sıkıntı çok fazla var, genelde satıcı tesise gidiyor, malzemeyi satıyor, sonra teknik servisi cihazı devreye almaya gidiyor, devreye alma esnasında sorunlar yaşanıyor. (Yanlış cihaz seçimi gibi) Saha ve ofis arası kopukluk olması projenin de sıkıntılı olmasına sebep olabiliyor. VEGA’da durum daha farklı. Bizde durum şu, biz sahanın içini bilelim, nerede hangi cihazın sorunsuz çalışacağını kendi deneyimlerimizle tecrübelerimizle müşterimize aktaralım. Sahayı bilmeyen kişi yanlış ürün satar. Doğru ürün doğru yere verilmeli, sürdürülebilir bir müşteri ilişkisine önem veriyoruz.
VEGA ürünlerini kompakt bir sistemle üretmektedir. Mesela tek bir cihazla (PLICSCOM) sahadaki bütün VEGA cihazlarını devreye alabilirsiniz. Kompakttan kastımız, bütün VEGA cihazlarının gövdesi ve göstergesi aynıdır. Aynı cihaz gruplarının elektronikleri aynıdır. Bu da müşteriye daha düşük stok maliyeti demektir.
VEGA Türkiye komşu ülkelerden sorumlu mu?
VEGA Türkiye komşu ülkelerden sorumlu değil. Ama tabi ki Azerbaycan’a iş yapan bir firmaya buradan ürün verebiliyoruz. Ayrıca ülke dışında herhangi bir ülkeye ürün verdiğimizde devreye alınmasında sıkıntı yaşanırsa ilgili ülkedeki VEGA direkt devreye giriyor ve sorgusuz/sualsiz hizmet ve teknik destek veriyor.
Mesela Ankara’da bir firma İsrail’le bir tesis kurmuştu. Kendi ekibi kalibrasyonu yapamadığı için acil olarak bizi aradılar. Çünkü o tesis tamamen bizim cihazlarla üretilen bir tesis. İki saat sonra İsrail’deki sahalarında, bizim cihazlarımızın hepsinin ayarı yapılmış vaziyetteydi.
Zaten VEGA’nın kültüründe müşterinin yanında olmak var. O yüzden herhangi bir teknik konuda destek istediğinde müşteriye dönüşler çok hızlı oluyor.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version