Emre Özkurt

Calderys Satış Müdürü
Covid-19 salgını tüm dünyayı sağlık ve ekonomik olarak derinden
etkiledi. Salgının etkileri konusundaki genel görüşleriniz nelerdir?

Evet maalesef sosyal ve ekonomik yönden hemen hemen tüm sektörleri derinden etkiyen bir durum yaşanmaktadır. Yıl başında kimse böyle bir olayı öngörmedi tabi, yakın gelecek ile ilgili oluşturulan senaryolarda bu tip küresel bir salgının yaşanması ihtimal dahilindeydi. Ancak hiçbir firma 2020 yılı bütçelerini oluştururken Covid-19 diye bir madde eklememişti.
Şimdi ise yeni bir gerçeğimiz var ve bir sürede hem iş hayatımızdan hem de özel hayatımızdan çıkmayacak gibi duruyor. İş yapış biçimlerimizi ve stratejilerimizi değiştirdi ve 100 milyonlarca insanı çok kısa sürede dijitalleşmeye, evden çalışmaya, evden eğitime geçirdi. Ben tüm bunlara nasıl adapte olduğumuza değil, nasıl bu kadar kısa sürede geçiş yaptığımıza odaklanmaktayım. Birçoğumuz bu teknolojilere uzak değil ve halihazırda kullanmaktaydı fakat bu kadar verimli kullanılacağına inanılmazken, şimdi salgın geçse dahi bu süreçte edilinilen bazı alışkanlıkların kalıcı olabileceğinden bahsediliyor.
Firma olarak bu salgından nasıl etkilendiniz? Ciro,
satış, ihracat vb. hedeflerinizde herhangi bir değişiklik
oldu mu?

Refrakter sektörü, hizmet verdiğimiz sanayiler göz önünde bulundurulduğunda 2-3 aylık periyodlarda köklü değişikliklerin yaşanmayacağı bir yapıya sahiptir. Fakat silsile yoluyla, üretilen nihai üründen hammaddeye kadar geri gelecek olursak, tabiki ev, araba gibi emtiaların satışlarının dramatik bir şekilde düştüğü ortamda bunların üretimleri için gerekli çimento, çelik, alüminyum gibi hammaddelerin üretim miktarları da düşecek ve dolayısıyla gerekli olan bu hammadeyi üretmek için kullanılan refrakterlerimizin tüketimi de azalacaktır. Şu an bu etkiyi hissetmeye başlamadık ve umarım başlamadan normalleşme sürecimizi tamamlayarak fazla etkilenmeden atlatırız.
Yılın geri kalanında sizce nasıl bir süreç yaşanacak,
sektör nasıl etkilenecek?

2019 yılı ekonomik olarak sıkıntıların yaşandığı ve bu nedenle istenilen rakamlara ulaşılamayan bir yıl olarak geride kalmıştı. Bu sebeple 2020 yılına toparlanma yılı olarak bakıyor ve kapasite kullanım oranlarının artacağı, ekonominin indiği noktadan çıkmaya başlayacağını ümit ediyorduk, fakat malesef yaşadığımız bu salgın süreci 2019 yılını aratacak ekonomik veriler oluşmasına neden olacak. Yılın geri kalanında öncelikle ne kadar normalleşebileceğimizi göreceğiz, sonrasında yeni normalimize göre yılı en iyi şekilde tamamlamaya çalışacağız.
Firma olarak Covid-19 sonrası için nasıl bir yapılanma
ve süreç öngörüyorsunuz?

Aslında bu soruya normalleşmemizin sorunsuz bir şekilde devam edeceğini ve sonrasında salgından önceki şekline geri geleceğini öngörüyorum demek isterdim ama net bir şey söylemek gerçekten zor. Normalleşmenin nasıl şekil alacağı, tekrar yeni bir salgın dalgasının yaşanıp yaşanmayacağı gibi muammalar olduğundan temkinli davranmak gerektiğini ve süre olarak en azından yıl sonuna kadar herkesin böyle hareket edeceğini düşünüyorum. Ayrıca bazı yorumcuların, artık yeni gerçeğimiz bu, virüsün hayatımızdan hiç çıkmayacakmış gibi böyle yaşamaya alışmalıyız ve bu doğrultuda bir gelecek üzerine konuşmalarını hiç doğru bulmuyorum. Ben, yakın zamanda bu salgının etkilerinin tamamen ortadan kalkacağını ve gelecekte böyle sıkıntılı bir 2020 yılı geçirdiğimizi konuşacağımıza inanıyorum. Tabi bu, gelecekte oluşabilecek farklı salgın veya felaketlerin risklerini ortadan kaldırmıyor. Bu nedenle yaşadıklarımızdan iyi dersler çıkarıp geleceğe hazırlıklı olmalıyız.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version