Kamil Gökhan BOZKURT
CEO
Nuh Çimento Grubu
Küresel risk iştahında görülen dalgalanma 2016 yılında negatif yönlü bir seyir izlemiş, gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışları yaşanmıştır. Bu duruma ilaveten Türkiye’nin darbe girişimi, jeopolitik riskler ve not değişikliği gibi gelişmelerde ülke risk primimizde artışlar yaşanmıştır. 2016 yılının özellikle ikinci yarısı tüm ülke ekonomisi için oldukça zor bir yıl oldu. Cari açığın artması, ekonominin hedeflenen kadar büyüyememesi, enflasyonda hedeflenenin yakalanamaması maalesef 2017 yılını da etkileyecektir.
Türkiye konut sektörü dinamiklerine baktığımızda ise sosyal ve ekonomik olarak atlatılan badirelerden sonra toparlanmanın hiçbir ülkede olmayacak ölçüde çabuk olduğu gözlenmiştir. İnşaat sektörü hem Dünya’da hem de Türkiye’deki gelişmelerden etkilense de belli bir büyüklüğe ulaşmış olmanın verdiği ölçek ekonomisi ile giderek kurumsal bir yapıya kavuşmaktadır. Çimento, ülkemizde kentsel dönüşüm, altyapı projeleri ve devletin inşaat faaliyetlerini destekleyici politikası sayesinde her daim büyüyen ve parlayan bir sektör oldu. Önümüzdeki 3 yıl içinde yeni oyuncular ve kapasite artışları çimento sektöründeki rekabeti artıracak olsa da hükümetin de inşaat sektörü faaliyetlerini destekleyici yönde kararlar almasıyla gelecek yıllarda çimentoda iç talep artacak. Çimento sektörü yatırım için cazibeliğini koruyacağını tahmin emekteyiz. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin çimento talebindeki büyüme, geçmiş yıllara kıyasla biraz daha az olabilir. Ancak bu durum, çimentonun artık çekici bir sektör olmadığı anlamına gelmiyor. Çimento iç tüketimindeki ortalama büyümenin önümüzdeki 5 yıl boyunca yüzde 3-5 aralığında olacağını öngörmekteyiz.
Ülke olarak geçtiğimiz zor süreçte dahi, Nuh Çimento Grubu olarak 50 yıllık tecrübemizin desteği ile sürdürülebilir büyüme yolunda, geleceğe doğru kendimizden emin adımlarla ilerlediğimiz bir yılı daha tamamlamış bulunuyoruz. Nuh Çimento olarak, sürdürdüğümüz artan karlılığımız ve güçlü finansal yapımızı koruyarak devam ettirmek istiyoruz. 2017 yılının 2016 yılının ikinci yarısı gibi zor bir yıl olacağını düşünmekteyiz. 2017 yılında kur risklerinden korunarak, maliyet enflasyonu ile finansman yönetimi sağlayarak ve alacak tahsilatı risklerine önem vererek geçireceğimiz bir yıl olacaktır. Ekonomik etkilerden korunurken aynı zaman da yeni yatırımlarımız ve projelerimizle daha da güçlenerek piyasanın en önemli oyuncusu olmayı hedefliyoruz.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version