Yaklaşık 63 milyon yıl önce, Danimarka’nın Zealand adası deniz ile kaplıydı. Bu denizde, bugün Faxe şehrinin yerinde büyük bir mercan resifi oluşmuştu. Bugün, Belçikalı Lhoist Grubu orada hemen LhoistFaxe Kalk A/S tesisi civarında bir taş ocağı işletiyor. Lhoist Grubu’nun Danimarkalı bağlı kuruluşu bugün, 68 çalışanı ile Danimarkan’nın en büyük kireç ve kireçtaşı üreticilerinden biridir. Tesis müdürü KlausRønholt şöyle diyor: “Küçük Faxe kasabası şirketimizin isim babası olmuştur. Bu arada, elde edilen kireçtaşı mercanlarla delik deşik olmuş, kolayca ufalanabilir bir taş.”
Lhoist Grubu, dünyanın en büyük kireç ve dolomit ürünleri imalatçısıdır. Dünyada 25’ten fazla ülkede 100 civarında tesiste faaliyette olup, 6.400 üstünde istihdam sağlamaktadır. Grup, sürekli büyümektedir. Piyasanın giderek artan taleplerini karşılayabilmek ve gelecekteki müşteri ihtiyaçlarına yetebilmek adına, Lhoist, Zealand de dâhil olmak üzere, yeni sistem ve makineler yanında ürün gamını daha da geliştirmeye yatırım yapmaktadır. ”Ürünlerimiz, müşterilerimize daha hızlı ulaştırılmak zorunda.” diyor. Rønholt.”Sadece üretimi artırmakla kalmayıp, mallar da daha yüksek bir verimlilikle torbalara doldurulmak, paletlere istiflenmek, filmle sarılmak ve hasarsız bir şekilde bayi ve son müşterilere nakledilmek zorunda.” Bunun yanı sıra, mevcut paketleme hattı zaten eskimişti.LhoistFaxe Kalk, istenilen verime ancak ilave vardiyalarla ulaşabilmekteydi.Ayrıca, doldurma esnasında çok fazla toz oluşmaktaydı.Çalışanları ve çevreyi olabildiğince korumak adına, mevcut doldurma makinelerini en yeni BEUMER Group sistemleri ile değiştirme kararı alınmıştı.

Resim 2: Tartım elektroniği, BEUMER fillpac sisteminin daima belirlenen hedef ağırlığı tutturmasını sağlar.
Talep: Her şey tek bir kaynaktan

Uygun bir çözüm arayışında, yöneticiler farklı tedarikçileri inceledi. “Bizim için, her şeyi tek bir kaynaktan almak önemliydi. Çeşitli tedarikçilerle muhatap olmamak için, sadece irtibat kurulacak tek bir kişi olmasını istedik.” diyor Rønholt. İmalatçı, araştırma esnasında BEUMER Group ile karşılaştı. “Paketleme hatları için eksiksiz hizmet sunan tedarikçi olması konusunda, LhoistFaxeKalk’ın ikna etmeyi başarabildik.” diyor Dirk Loose. Kendisi, BEUMER Group’ta İskandinav piyasası için satış müdürü ve bu projeden sorumluydu.”Modüler ürün portföyümüzle, müşterilerimizin gereksinimlerine çözümler geliştiririz.” diye açıklıyor. Danimarkalı imalatçı; “Güvenilir çalışan, çevre yönetmeliklerine uyan, yüksek derecede otomasyona sahip ve her şeyden önemlisi, sönmüş kireci güvenle işleyebilecek sistemleri olan komple bir hat olsun istedik”. Malzeme, ürün beslemesinde “köprüler” inşa edip, doldurmayı çok güçleştirme eğilimindedir. Sistem sağlayıcı projeye oldukça geç katıldığından, kurulum için zaman az kaldı. Üretimin durması olabildiğince kısa olmak zorundaydı. BEUMER Group, bu müşteri şartını yerine getirmede esnekti:Bina, yeni hat için restore edilmiş ve hazırlanmış ancak eski hat halen çalışıyordu ve Beumer’den komple hat gelmesinden önce, sadece bir kaç gün için durduruldu ve söküldü. Bu yolla, iş duruş süresi asgariye indirilebildi.
“Sönmüş kirecin doldurulması için, iki bitişik düzen doldurma ağızlı/oluklu bir sıralı doldurma makinesi olan, BEUMER Fillpac serisi doldurma makinemizi teslim ettik. Kireç ürünlerinin torbalanması için özel gereksinimler nedeniyle, iki türbin kullanılmaktadır.” diyor BEUMER uzmanı Loose. Sistem sağlayıcı sistemi ayrıca otomatik BEUMER torba yerleştirici ile donattı. Bu sistem, önceden ağzı açılmış valf torbalarını tam doldurma ağızlarına gönderir. Doldurma makinesinin performans ve verimini daha da artırmamıza olanak tanımaktadır.” diye açıklıyor, satış müdürü. Dahası, kâğıt valf torbalar doldurma işlemi tamamlanınca, otomatik olarak kapatılıyor. Doldurma esnasında malzemenin etrafa sıçramasından kaçınmak için, doldurma ağzındaki şişirilebilir bir lastik manşon torbayı doldurma ağzına sıkıştırıyor. Son olarak, valf torba ultrasonik kapatma ile otomatik olarak kapatılıyor. Sonuç olarak, torbalama işleminden sonra torbadan neredeyse hiç malzeme kaçamıyor. Bu iki önlem, çalışanların sağlığını ve çevreyi en iyi şekilde koruma konusunda müşteriyi ikna etti.
Ürün, brüt ağırlık esasına göre doldurulmaktadır. Torbalar, doldurma işlemi sırasında daima tartılmaktadır. Bu amaçla, makine doğrulanabilir bir tartı ünitesi ile donatılmıştır. Tartım elektroniği, BEUMER Fillpac’in belirlenen toleranslar dâhilinde her zaman tam doldurma seviyesine ulaşmasını sağlar. Özel yazılım ise, tartı cihazı ile doldurma ağzı arasında daimi iletişime imkan verir. Bu da, hedef ağırlıktan her hangi bir sapma olursa, doldurma sisteminin kendisini hemen otomatik olarak ayarlamasını temin eder.

Resim 3: BEUMER robotpac sistemi, mükemmel bir istif yapılanması sağlar.
Yerden kazandıran, güvenilir ve enerji tasarruflu paletleme çözümü

BEUMER robotpac ile, torbaları otomatik olarak paletlere istifleyen mafsallı bir robot tedarik etti. Robotun girişinde, torbalar bir torba yassılaştırma bandından geçer. Bu sistem, torbaların havasını alır ve onları istiflenebilir bir şekle sokar.Bir ultrason sistem istiflenecek torbaları ölçer. Sonuç olarak, makine torbanın tam yerini hesaplar ve onu hassas bir şekilde ve dikkatle yerleştirir. Tutucu kolun çatal biçimi, torbaların taşınma ve palete yerleştirilmesi sırasında dörtgen şekillerini korumasını sağlar. Hassasiyet, optimal istif görüntüsü sağlar ki bu da müşteri açısından sadece bir kalite göstergesi olmakla kalmayıp, aynı zamanda nakliye ve depolama sırasında istifin dengede kalmasını sağlar.”BEUMER robotpac sistemimiz saatte 350 torbayı paletleyebilir.” diyor, Loose.”Robotik paletleme sistemini bu uygulama için çoklu bir araçla donattık.”Bu, sadece torbalı emtiayı paletleme için tasarlanmamış olup, aynı zamanda boş torbaları ve kartonları da işleyebilecektir. Paletleme sistemi önce boş bir torbayı alır, gerekirse, aşağıdaki malları korumak adına ve paletlerin eklenmiş olması halinde, yük taşıyıcı üzerine bir karton kapak örtü yerleştirir. Ardından torbalar, önceden belirlenen istifleme düzenine göre birbiri ardına palete yerleştirilir.

Resim 4: Özel çoklu araçlı tutucu kol, sadece torbaları almakla kalmaz, aynı zamanda karton kolileri ve boş paletleri de kaldırır.
Küçük, hızlı ve pratik paketleme

Paletlenen torbalar taşıyıcı bantlar vasıtasıyla, yüksek performanslı Beuöer StretchHood A ünitesine gelir. Malzemeye karşı özellikle hassas davranan film taşıma sistemi, önceden hazırlanmış film kaplama başlığını sisteme dâhil eder. Sıkıştırma ve germe birimine kadar, film kaplama başlığının tutturma dikişi zaten soğumuş olur ve zaman kaybetmeden açılabilir. Bu aynı zamanda, dikişin soğuması için pahalı basınçlı hava sistemine ihtiyaç olmadığı anlamına gelir. Paletler, daha hızlı bir döngü içinde paketlenir.” Şeffaf ve son derece esnek filmin düzgün yüzeyi nedeniyle, paletlenen emtia müşteriler tarafından kolaylıkla görülebilir” diye açıklıyor, Loose. Ayrıca, film paketlemesi, örneğin şantiyeler gibi, malların açık havada depolanması sırasında, onları hava koşullarından ve nemden korur. Paketleme aynı zamanda, nakliye güvenliğini de büyük ölçüde artırmaktadır.

Resim 5: Paletli istif, bir taşıyıcı bant sistemi ile paketleme sistemine taşınır.
Sistemleri kontrol etmek ve operatörün daha ergonomik çalışmasını temin için, BEUMER Group optimize bir kullanıcı arayüzü ile grafik navigasyonlu çalıştırma sistemi olan, bir insan-makine arayüzü (HMI) kullanmaktadır. Aynen bir akıllı telefon gibi, personel tüm iş süreçlerini tasarlamak için, bu anlaşılması kolay ve algılayıcı etkileşim konseptini kullanabilir. Makine kontrol menüsü, piktogramlı (resimli) yumuşak dokunmatik panel üzerinden çalıştırılır.” Meslektaşlarım operasyon sırasında eldivenlerini bile çıkarmayabilir” diyor, tesis müdürü, Rønholt. Tüm üç sistem de, HMI ile donatılmış olup, birbiri ile bağlantılıdır.Doldurulacak ürün değişirse, operatörün bir şey değiştirmesine veya ayarlama yapmasına gerek kalmadan, BEUMER robotpac ile BEUMER streç film başlığı da bu değişikliği “bilecektir.”
Zorluk: mevcut bina

Paketleme hattının kullanıldığı bina 1920’li yılların sonlarında inşa edilmişti. Birçok ahşap kiriş fabrika salonunun çatısını desteklemektedir.” Bunlar, bizim için ideal koşullar değildi ama o zamanda, fabrika salonları destekler olmadan genişletilemezdi” diyor, Loose.” Tüm sistem teknolojisini, daha sonradan belirlenen kolon ağı içinde hattın inşa edilebileceği bir şekilde planlamak zorundaydık.” Eski hat halen kullanımda iken, çalışmalar yürütüldü. İzin verilen ve yeni hattın faaliyete geçmesi için verilen süre çok azdı.”Faaliyetleri durdurmak için çok kısıtlı bir zamanımız vardı”diyor, Loose.BEUMER ekibinin, tüm hattı kurmak için yaklaşık iki haftaya ve işletmeye alma ve eğitim için sadece bir haftaya ihtiyacı vardı.” Bu zamanın kısa oluşundan dolayı, zor bir durumdaydık” diyor, Rønholt; “çünkü satışlar bu zaman içinde artmıştı.” Müşterilere güvenle tedarik sağlayabilmek için, LhoistFaxe Kalk stok için sönmüş kireç üretti.Mükemmel bir işti. Rønholt, bu nedenle hızlı kurulumdan çok memnun kaldı:” Her iki ekip, birlikte iyi bir iş çıkardılar.”

Resim 6: Yüksek kapasiteli BEUMER StretchHood paketleme sistemi, paletlenen malları son derece esnek filmle ucuz maliyetle ve güvenli bir şekilde kaplar.
Kalıcı güvenli faaliyet için

Tam kapsamlı hizmet sağlayıcı olarak BEUMER Group açısından, Danimarka’daki proje işletmeye almakla sona ermedi.LhoistFaxe Kalk, kalıcı güvenli operasyon ve erken aşamadaki yüksek dereceli kullanılabilirlikten endişeli idi.Kapsamlı müşteri desteği ile BEUMER Group, 24/7/365 gün üzerinden ulaşılabilir bir acil yardım hattı sunmaktadır.” Servis personelimiz, müşterilere sorun çözümünde ehil destek sunmaktadır” diyor, Loose. Çok sıklıkla, bu sorunlar telefon üzerinden hemen çözümlenebilir. Bu durum, servis elemanı göndermeye gerek kalmadığından, müşteriye zaman ve para tasarruf ettirir. Satış müdürü, paketleme hattının yılda bir kez denetimden geçirilmesini de önermişti. LhoistFaxe personeli tarafından yıl içinde devam eden bakımla birlikte, sistem çok yüksek bir kullanılabilirliğe erişir.

Resim 7: Çalışanların eldivenlerini çıkarmalarına gerek kalmadan çalıştırılabilir algılayıcı – BEUMER Group’tan HMI (İnsan-makine arayüzü)
Neredeyse ikiye katlanan üretim kapasitesi

Tesis müdürü KlausRønholt, projenin icra ediliş şekli ve yeni paketleme hattından çok memnun kaldı.” Üretim kapasitemizi neredeyse iki katına çıkarabildik” diyor.” Ve yüksek düzeyde otomasyon sayesinde, sadece bir tek çalışan tüm operasyon için yeterli daha önce, iki kişi gerekiyordu.” Faxe Kalk, şimdi bu işçiyi başka işlerde kullanabilir.Rønholt ayrıca, BEUMER fillpac doldurma makinesinden de etkilendi.Bu güvenli ortamda çalışmayı tüm çalışanlar için daha zevkli hale getirdi. Çok az toz oluşuyla, hem sistem hem de çevresi daha hızlı temizlenebilecek. Önceleri tamamen farklı bir durum söz konusu idi.” BEUMER Grubun verilen kısa sürede işi tamamlayabilmesinden de çok memnunum” diyor, Rønholt.” Faaliyet süreçlerinde sadece küçük gecikmeler oldu.”

Resim 8: Zorluğun üstesinden gelindi.Eski fabrika salonunda birçok sütun var.Bununla birlikte, yeni paketleme hattı çok hızlı bir şekilde tamamen entegre edilebildi.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version