Uğur GEDİK

Genel Müdür

CPC Belgelendirme
2021 yılında pandeminin devam etmesi ile hammadde tedariğinde oluşan riskler ve son çeyrekteki kur dalgalanması inşaat sektöründe hissedilir oranda etkilere sebep oldu. Dünya genelinde pandemi etkisinin devam etmesi sebebiyle ise üreticileri olumsuz yönde etkiledi. Tedarik konusunda yaşanılan sıkıntılara rağmen üretimin devam etmesi olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu durum iç pazardaki üreticiyi farklı pazarlar arayışına itti. 2021 yılında üretim miktarları artarken yurt içindeki talebin düşmesi ve kurdaki farklılıklar üreticiyi ihracata yönlendirdi.
Yeşil Mutabakat çerçevesinde 14 Temmuz 2021 tarihinde “Karbon Sınır Vergisi- Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD)” Avrupa Komisyonu tarafından yayınlandı. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na hazırlanmak için karbon emisyon maliyeti, strateji geliştirme ve optimizasyon çalışmaları başladı.
Paris Anlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilip, Resmî Gazete’de yayımlanarak 10 Kasım 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Türkiye’de yenilenebilir enerjiye teşvik, enerji tasarrufu gibi konular önem kazanacaktır. Paris Anlaşması’na taraf olunduktan sonra gözle görülür somut bir adım henüz gözlenmese de Türkiye’nin hali hazırda birçok alanda yeşil dönüşüme başladığını ifade edebilirim.
Önümüzdeki süreçte de karma denetim yöntemi devam edecek

Yurt içi inşaat piyasasının yavaşlaması ve kur dalgalanmaları sebebiyle yapı malzemeleri üreticileri 2021 yılında ihracata ağırlık vermeye başladı. Standardı olmayan ürün ve kompozit sistemlerde verilen ETA belgesi ihracatta üreticinin önünü başta Avrupa pazarı olmak üzere Ortadoğu ve Rusya pazarlarında da açıyor. Bu nedenle yapı malzemeleri üreticileri ETA çalışmalarına ağırlık verdi ve verilen ETA sayılarında önemli bir artış oldu.
Pandemi dolayısıyla denetimler salgının yayılmasını en aza indirmek ve akreditasyon kurallarına uygun olarak mümkün mertebe uzaktan gerçekleştirildi. Online ortamda gerçekleştirilen denetimler uygun zamanlarda saha ziyaretleriyle destelenmiş dahi olsa zamanın etkin kullanılması konusunda hem üreticilerin hem de belgelendirme kuruluşları için verimliliği düşürdü. Önümüzdeki süreçte de bu karma denetim yönteminin devam edebileceği öngörülüyor.
Kur artışı ve hammadde tedarik sıkıntıları üreticilere olumsuz olarak yansıdı. Fakat bunların yanında üreticilere gelen bazı ek sorumluluklarda finansal anlamda yük getirdi. Kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması hakkında yönetmelikte belirtildiği üzere torbalı çimentoda Krom VI miktarı sınırlandırılmıştır. Krom VI’nın belirlenen miktarın altında kalması için kullanılacak indirgen madde ve bu indirgen maddenin besleme ünitelerinin kurulumu üreticiye ek maliyetler olarak yansıdı. Bu ve bunun gibi çeşitli sebepler birim maliyetleri artırmakta, dolayısıyla son kullanıcı bu fiyat artışlarından olumsuz etkilenmektedir.
Kapsamlarımızı genişleterek üreticiye hizmet imkanlarımızı artırdık

Olumsuzluklara rağmen bu yıl hedeflerimizi yakaladık. CPC Belgelendirme Kuruluşu, çözüm ortağı olduğumuz işletmelerin geleceğine değer katmak için 2021 yılı içerisinde sürekli gelişmeyi esas alan yönetim politikasıyla hizmetlerimizi sundu. Bununla birlikte sürekli gelişmeyi esas almış politikamız ile TS EN 197-5 ve TS EN 206+A2 standartlarında kapsamlarımızı genişleterek üreticiye hizmet imkanlarımızı artırdık. Ürün belgelendirme, çevre ve kalite alanlarında ihtiyaçlara yönelik kapsam genişletmelerine devam etmeyi ve bu sayede sektördeki gelişmeleri yakından takip edip üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamayı ve sektörün gelişmesine her zaman katkı yapmayı planlıyoruz.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version