Son teknoloji bir çimento tesisi kireçtaşı silosundaki malzeme birikme sorunlarını, yüksek verimli temizlik teknikleriyle güçlü ve stratejik olarak yerleştirilmiş hava şoklarını birleştirerek çözdü. Bahsi geçen çimento tesisi her hafta tıkanma sorunları yaşıyor ve bakım personelini aletler ve basınçlı hava kullanarak tıkanıklığı açmak için 12 saatlerini harcamak zorunda bırakıyordu. Nemli hava, sorunu kötüleştiriyor ve zaman zaman büyük yapı 2 saat gibi kısa bir sürede dolarak, operatörleri her 15-30 dakikada bir CO2 püskürtme boruları kullanmaya zorluyordu. Martin Engineering teknisyenleri acil çağrıyla yaptıkları bir ziyarette tıkanıklığı temizlemeyi başardı ve sahanın hava şoku sistemini revize ederek sorunun tekrar ortaya çıkmasını engelledi.
Etkili Önlemler
Çimento tesisinin kuru prosesli üretiminin ana bileşenlerinden biri etkili malzeme akışı. Ocak – Mart aylarındaki aşırı yağmur, yakındaki ocaktan çıkarılan kireçtaşının nem düzeyinin yüksek olmasına ve zeminden çıkan kireçtaşında da daha fazla neme neden oluyordu.
Bu suyun küçük bir kısmı kırma işleminde kayboluyor ve kuru malzeme boyutu küçüldüğü için nemi emebiliyordu. Dolayısıyla malzeme kış aylarında 486 metrik tonluk kireçtaşı silosuna indirildiğinde neredeyse doymuş oluyor. Önceki yıllarda silo, ne tek bir akış aksaması yaşamış, ne de iki Martin® XHV hava şokunun yardımı sayesinde temizliğe gerek duymuştu. Önceki yıllarda her mevsimde gerekli hacimde malzeme akışını koruyabilen hava şokları bu yüksek nem düzeylerinde tıkanmayı önleyemedi.
Çimento tesisinin bakım müdürü: “Bu tesis, türünün en gelişmiş işletmelerinden biri ve dünyada yalnızca birkaç tesiste bulunan gelişmiş işletme ve kirlilik kontrollerine sahip. Tesisin başka bir kısmına bakmak için gelen bir Martin temsilcisi vardı ama akabinde silo tıkanınca acil öncelik ona verildi. Sorun işleri aksatmaya başlamış, pahalı ve tehlikeli hale gelmişti. Bir kerede kökten bir çözüme ihtiyacımız vardı.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Kireçtaşı Kartopları
Martin Engineering Ulusal İş Geliştirme Müdürü tesise geldiğinde tüm üretim sürecini durduracak kadar sıkı tıkanmış bir silo buldu. Siloyu inceleyerek çözüm bulmaya çalışırken kireçtaşının kartopları gibi fırlatıldığında duvara yapışabilecek yoğunlukta sıkışabildiğini fark etti. Bu unsurlar sorunun ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Hal böyle olunca silo temizleme ekibini hızlıca tesise gönderdi.
Deneyimli iki kişilik ekip hemen bir Martin® Ağır Hizmet Silo Temizleme Cihazını kurdu. Basınçlı havayla çalışan bu cihaz, çeşitli dövenleri ve kesici kenarlarıyla silonun cidarlarına veya taşıyıcı sistemine zarar vermeden birikmiş malzemeyi sökebiliyordu. Kontrollü alana girmeyi gerektirmeyen cihaz, silonun üst kısmındaki menholün üzerine kuruldu ve manevra uzaktan kumanda ile gerçekleştirildi.
Tesisin bakım müdürü: “Elektrik ve bakım bölümleri ile birlikte çalışarak, temizlik sürecinde işletmeye devam etmeyi başardık. Bu gerçekten yüksek maliyet oluşturacak duruşları önlememize yardımcı oldu.” dedi.
Uzun Vadeli Koruma
Silo tamamen boşaltıldıktan sonra akış yardımcısı uzmanı devam eden sorunun tesisin mevcut hava şoku stoğu kullanılarak giderilebileceğini fark etti. Yenilikçi bir yerleştirme stratejisi kullanarak, kireç taşı ne kadar nemli veya yoğun olursa olsun, hava şoklarının birikimi güvenle önleyebileceğinden ve yüksek hacimli malzeme akışını verimli şekilde sağlayabileceğinden emindi.
Silonun dibinde taşınan yükün akışına çapraz atış yapan 2 hava şoku yerine, 5 hava şoku deponun çevresine stratejik şekilde yerleştirildi. 3 adet 70 litrelik Martin® Tornado Hava Şoku koninin eğimli yüzeyinin alt bölümüne, aşağıya doğru 30o açıyla, saat 6 ve 12 konumlarındaki 60o eğime karşı yerleştirildi (silonun bir tarafına ulaşılamıyordu). Saat 3 konumun da, bir hava şoku 2 fit çapındaki şafta konumlandırılırken, bir diğeri de malzeme gevşetmeye yardımcı olması için silonun üstüne eklendi.
Zaten baştan sona 53 XHV ve Tornado Hava Şoklarıyla donatılmış olan tesiste merkezi olarak kurulmuş programlanabilir bir lojik kontrol (PLC) sistemi, kireçtaşı silosu da dahil tüm konumlardaki her bir ünitenin zamanlamasını ve atış sırasını koordine ediyor ve izliyor. Nemli kış ve muson ayları boyunca hava şokları yaklaşık her saat çalışıyor, yılın geri kalanında ise atış serisi sistemde günde ancak 4 ya da 5 kez devreye giriyor. Bu seri, kantar besleyicide de solenoid panosundan veya kontrol odasından manuel olarak da çalıştırılabiliyor.
Üretim Kazançlarının Gösterdiği Sonuçlar
Kurulumdan beri tesis üretimi normal seviyelere döndü. Malzeme akışı sürekli ve silo temizlik için kapatılmadı, tıkanmaya bağlı program dışı duruşlar hiç olmadı. Bu durum özellikle ağır hava şartlarında üretimi büyük ölçüde artırdı. CO2 tüplerinin kullanımına tamamen son verildi. Bir birikme algılandığın da, işçilerin artık bunu çözmek için alanın yakınına gitmelerine gerek kalmıyor. Bu da tesis güvenliğini artırırken silo bakımı için gereken adam saat miktarını azaltıyor.
Tesisin bakım müdürü: “Bu ekipman yükseltmesi kendisini defalarca ödedi. Sonuçlardan son derece memnunuz. Servis hızlı, uyumlu ve iyi koordine edilmişti. Sonraki programlı duruşumuz sırasında burada, hava şoklarına ihtiyaç duyabileceğimiz diğer alanlar hakkında danışmak üzere bir Martin Engineering ekibi bulunacak. Böylece üretimi en yüksek düzeye çıkarabileceğiz. Sürekli ve üretken bir ilişki olmasını çok istiyoruz.” dedi.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version