Rahmi AYDEMİR
İş Geliştirme Yöneticisi / Business Development Manager
Aydemirler Proje İmalat Makine ve Bakım A.Ş.
Adil, çevre dostu ve toplumsal entegrasyonu destekleyen kentleşmiş bir toplumun oluşturulması sürdürülebilir kalkınmanın başlıca hedeflerini oluşturuyor. Hedeflenen toplumun yapılaşması ve gerçekçi kentleşme hayali ise bugün akıllı şehirler üzerine kurulmakta… Şüphesiz bu hayalin en büyük beklentisi de yenilikçi mimarinin sunacaklarıyla şekillenecek.
İnşaat ve şehirciliğin dönüşümünde yer alan kararlı bir oyuncu olan çimento-beton sektörü, gerçek anlamda çevresel yararlar sunabilir. Mümkün olduğunca endüstriyel ekolojiye dayanan sürdürülebilir ve sorumlu tedarik ile kaynak yakınlığına dayanan dairesel bir ekonomi modeli etrafında yapılandırılmış olan nihai ürünün esas dayanıklılığı, eko-tasarımda ödüllendirici bir özelliktir.
Bu konuda çimento sektörü daha az karbondioksit salınımı ve enerji verimliliğine eğilerek doğru kentleşme ve sorumlu sektör kavramını başarılı bir şekilde yönetebilir. Peki, ya nasıl?
Çimento İmalatında Yakıt ve Hammaddelerin İşlenmesi
Çimento üretimi ABD’deki en kirletici endüstrilerin başında geliyor ve tüm karbon dioksit emisyonlarının %5 ila %6’sını oluşturuyor. Genel olarak, üretilen her ton çimento atmosfere salınan bir ton karbon dioksit gazına neden olur. Çimento imalatı hem büyük miktarda hammadde ve yakıt tüketirken hem de kayda değer CO2 emisyonlarının da sorumlusu durumunda… Portland çimento imalat prosesinden kaynaklanan diğer zararlı emisyonlar arasında azot oksitler, sülfür oksitler ve karbon monoksit de bulunmaktadır.
Ayrıca, kireç taşının, bitmiş ürünün üretimi/taşınması için taş ocağının doğal çevresel etkisi vardır. Çimento için gerekli olan kurucu minerallerin madenciliği büyük miktarlarda çökme ve çeşitli kirlilik türlerine de neden olabilir.
Çimento üretim sürecinde sağlık, güvenlik, iklim korunması, biyoçeşitlilik, su ve sürdürülebilir inşaat çözümleri bu anlamda anahtar konuları oluşturuyor. Bir zinricin halkalarını meydana getiren bu konular sürdürülebilir kalkınma hedefinin sağlanması açısından sektörel bazda oldukça büyük sorumluluklar yüklüyor. Büyüyen dünya nüfusunun taleplerini karşılamak için sektörün; hammadde, enerji ve atık kullanma, yeniden kullanma ve geri dönüşüm yöntemleri konusunda daha akıllı stratejiler üretmesi gerekiyor.
Bu yüzden çimentonun modern toplumun ayrılmaz bir parçası iken çevre dostu da olması artık kaçınılmaz.
Çimento Sektörünü İyileştirmeye Yönelik Uygulamalar: Geleneksel Üretimden Yeşil Çimentoya
Yeşil çimento sektörünün modernitesi göz önüne alındığında, bu yeni çimento üretim yöntemlerinin hangisinin başarılı olacağını değerlendirmek zor gibi görünüyor. Portland çimentosuna göre çevresel faydası yüksek olmasına rağmen bu ürünün tıpkı yenilenebilir enerjide olduğu gibi üretim maliyetleri ve materyal bütünlüğü konularında tartışılmaktadır.
Bu yeni üretim yöntemleri ile potansiyel çevresel konuların geleceğini anlamak için henüz yeterli veriye sahip değiliz. Ancak yeşil çimento endüstrisi önümüzdeki yıllarda izlenecek önemli bir unsur olarak görünüyor. Yine de günümüzde ürünün sonuçlarını/çevresel zararlarını indirgemek adına uygulamalar mevcut. Bunlardan bazıları ülkemizde enerji verimliliği, geri dönüştürme kavramlarıyla karşımıza çıkıyor. Dünya da ise yeni nesil teknolojileri görmek mümkün…
• Kaliforniya’daki Calera, tuzlu suyla olan kimyasal reaksiyonlarla çimento yapmak için santrallerin karbon dioksit emisyonlarını kullanıyor.
• Avustralyalı bir şirket olan Calix, çimento üretmek için aşırı ısıtılmış buhar kullanıyor ve bu süreçten çıkan karbon dioksit emisyonları ‘Endex Reaktörü’ kullanılarak yakalanabiliyor.
Türkiye’deki Bazı Uygulamalar
Atık Isıdan Enerji Geri Kazanımı
RDF
Ultrafiltrasyon

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version