Faik IŞIKÇI

Genel Müdür

Remsan Refrakter
REMSAN ailesi olarak demir, çelik, çimento, alüminyum, dökümhane, sunta fabrikaları, enerji santralleri ve rafinerilerde kullanılmak üzere, stok problemlerinizi ortadan kaldırarak püskürtme veya dökmek suretiyle uygulasanız dahi başarılı performans elde edebileceğiniz REMFORCE UNIMIX betonumuzu tanıtma heyecanı içerisindeyiz.
İşletmelerde en çok yaşanılan problemlerden biri, dökme amaçlı alınan betonu püskürtme olarak uygulayamamak veya püskürtme amaçlı alınan betona da dökme işlemi yapamamaktır. MEDIUM CEMENT beton- larda bu mümkün olsa bile, ULC betonlarda püskürtme için ayrı, dökme için ayrı beton alma zorunluluğu vardır. Bu da işletmelerde ekstra stok yükü gerektirmektedir.
Örnek verecek olursak, döküm metoduyla uygulanacak ULC bir betonu zaman/yetişme veya herhangi bir sebeple püskürtmeye dönüştürmek istersek bu mümkün olmamaktadır. En önemlisi de döküm performansları püskürtme betonlarda istenildiği kadar başarılı değildir. Halbuki REMFORCE UNIMIX betonlarda da aynı performansı alabilirsiniz.
REMFORCE UNIMIX KULLANIM ALANLARI

• REMFORCE UNIMIX’i betonları püskürtme veya dökme yöntemiyle uygulanabilecek her bölgede başarıyla kullanabilirsiniz. Özellikle düşük çimentolu dökme beton uygulamak zorunda kalınan ve uygulaması zor olan bölgelerde püskürtmeye anında dönebilir ve püskürtme olarak uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde püskürtme düşünülen bir bölgeye, dökme olarak uygulanmak istenirse dökme metoduyla da uygulama yapabilirsiniz.
• REMFORCE UNIMIX, ULC veya LCC yapıdadır. Düşük CaO ihtiva eder. Yapışma, kimyasal erozyon, termal şok, aşınma problemleri olan her bölgede başarıyla kullanılabilir.
REMFORCE UNIMIX’İN YAPISI

REMLOWGUN ve REMFORCE’da olduğu gibi ULC – LCC bir betondur. REMFORCE UNIMIX betonumuz kil veya BENTONITE içermemektedir. Bu sebepten hammadde fermantasyonu ve düşük refrakterlik sorunu yaşamazsınız. Betonumuz kimyasal bağlayıcıları sayesinde çok düşük çimentolu(ULC) dökme veya püskürtme betonlardan farksız bir yapıya sahiptir.
REMFORCE UNIMIX PÜSKÜRTME (GUN MIX)

Endüstriyel fırınlarda, demir çelik, çimento, alüminyum, dökümhaneler, sunta fabrikaları, keza her türlü fırınlarda, yüksek aşınma direnci, yüksek mukavemet, kimyasal, fiziksel, erozyon ve hammadde fermantasyonuna karşın bugüne kadar düşük çimentolu (LOWCEMENT) veya kendinden akışkanlı (SELFLOW) betonlar kullanarak çözüm yollarına kavuştuk. Fakat bazı bölgeler var ki bu bölgelere kalıp yapıp dökmek imkansız veya çok zordur. Üstelik betonu vibrasyonla dökmek, zaman alıcı bir işlem. Kalıp yapmak ise, ayrı bir zorluktur. Bu durumlarda ise, kalıp yapmak yerine; Genleşme derz Formlarını yerleştirerek, Ano, Ano Püskürtme beton uygulamaları yaparak çözüme ulaştık.
Sonuçta gördük ki püskürtme uygulamaları hızlı ve göreceli astarlama tekniği sayesinde büyük bir pazar payına sahip oldu. Bugüne kadar üretilen püskürtme betonları, geleneksel orta çimentolu betonlardı. Kullandığımız agregaların yapısı sayesinde, bu betonlarla kimyasal ve fiziksel aşınmalara engel çözümler ürettik. Yüksek basınç altında sıkışan püskürtme betonlarında mukavemet

değerlerinde de, bir performans yakaladık. Bazı bölgelerde Lowcement Castable ve Selflow Castable betonların performanslarını yakalayacak kalitede püskürtme beton arayışlarının sonucunda; yüksek basınç altında sıkışan REMLOWGUN – Düşük Çimentolu Püskürtme (L.C.G.) betonlarını ürettik. Bu sayede L.C. C. betonlarındaki kalıp yapma ve uygulamalarındaki zorluklar sebebiyle oluşan zaman kayıplarını da ortadan kaldırmış bulunuyoruz. Üstelik Lowcement betonlarındaki betonun yoğun yapısından kaynaklanan, Dry Out sırasında oluşabilecek patlama, kabuk atma ve çatlama sorunlarını da çözmüş olduk.
REMFORCE UNIMIX PÜSKÜRTME (GUN MIX) REMLOWGUN ile aynı özelikleri taşır ve aynı zamanda bu beton REMFORCE betonları ile de aynı özeliklere sahiptir. Yani hem döküm hem de püskürtme olarak uygulanabilmektedir.

 

REMFORCE UNIMIX BETONU NASIL PÜSKÜRTME
(GUN MIX) OLARAK UYGULANIR?

Kalıp yapmadan, vibrasyon uygulamadan, çok düşük çimentolu (ULC), yüksek mukavemetli REMFORCE UNIMIX’İ püskürtme betonunu püskürt, sorun bitsin.
KAZANÇLARIMIZ

• Daha az su ekleme

• Çok daha kolay ıslatabilir harçlar. (Püskürtme sırasında su kürü)

• Daha düşük malzeme kaybı (Rebound loss)

• Mükemmel yapışkanlık

• Çok hızlı çözüm (zaman kaybından tasarruf)

• Katkı seviyesi sayesinde açık yüzeyde kesme, şekillendirme, malalama, tıraşlama ve çivileme için çalışma süresinin ayarlanması.

• Çok daha az patlama, kabuk atma ve çatlama riskleri.

• Kolay ve hızlı kurutma (Dry Out)
UYGULAMA YÖNTEMİ

REMFORCE UNIMIX betonlarımızı PÜSKÜRTME (GUN MIX) METODU uygulamak için gerekli ekipmanlar.

• Bir adet KURU PAL MİKSER (kuru karışım için)

• Modifiye edilmiş özel püskürtme makinesi (hız için geniş frekans aralığına sahip olmalıdır.) veya shotcrete püskürtme makinesi

• Yüksek debi basınçlı hava

• Yüksek basınçlı kontrol edilebilir hidroforlu su haznesi

• Tıraşlama, çivileme, malalama ekipmanları

• İçilebilir nitelikte su olanağı

• Genleşme derz formları

• Derece

• BIG BAG veya taşıma boşaltma bunkeri plastik kova vs.
YAPISI

Bugüne kadar üretilen püskürtme betonlarına yapışkanlık, plastiklik kazandırmak için kil katkısı kullanıyor ve orta miktarda çimento katkısı yapıyorduk. Yani aslında geleneksel çimentolu betonlardan çok farklı değillerdi. Yüksek basınç altında mukavemette iyi sonuçlar yakalasak bile kimyasal erozyonda uygun agregalar kullanarak ancak sonuca ulaşıyorduk. Fakat yüksek CaO ve kil içeriği sebebiyle hammadde fermantasyonuna ve düşük refrakterliğin önüne geçmek için Lowcement veya Selflow betonlarımızı kullanıyorduk. İşte, artık çözüme ulaştık. REMFORCE UNIMIX betonlarında 0 (sıfır) kil katkısı ve çok düşük çimento katkısıyla bu sorunun önüne geçmiş bulunuyoruz. Yani REMFORCE UNIMIX betonlarımız kimyasal bağlayıcıları sayesinde düşük çimentolu dökme betonlardan farksız bir yapıya sahiptir ve kil katkısı hiç yoktur. Üstelik dökme tip betonlardan daha az yoğun bir yapıya sahiptir. Önünde kalıp olmadığından betonlar priz almadan tıraşlama, şişleme işlemi yapılarak kolay su atma olanağı kazandırır. Kolay ıslatma sayesinde, priz alma esnasında daha az ekzotermik reaksiyon gösterir.
REMFORCE UNIMIX UYGULANIRKEN

Bir termometre sayesinde hava, malzeme suyun sıcaklığını ölçünüz. Hava sıcaklığı min. +5°C / max. +28°C olması daha uygundur. Malzeme ve suyun sıcaklığı tercihen 20-27 °C olması daha uygundur.
Ön Hazırlık

REMFORCE UNIMIX betonlarımızın uygulanacağı bölgelerde yeteri miktarda paslanmaz ankraj malzemelerini kaynatınız. Bunlar V, Y, Helezon veya genleştirilmiş metalden olabilir. Fırın sıcaklığına

göre paslanmaz kalitesini belirleyiniz. Tercihen 310 S kalitede olması gerekir. Ankrajların üstü ve manto çok temiz olmalıdır. Ve ankrajların boyanması genleşme için iyi olacaktır. Önceden bir fibröz yapıda Genleşme Derz formlarını monte ediniz. Püskürtme anoları 50×50 cm veya max 80×80 cm olmalıdır. İzole beton uygulanacak ise, klasik yapıda bir püskürtme makinesi ile REMLİTE izolasyon betonlarını püskürtünüz. İzole beton priz süresini tamamladıktan sonra ankerlerin üzerinde kalan beton çapaklarını temizleyiniz. Ankrajlar temiz durumda olmalıdır.

Püskürtülmesi

REMFORCE UNIMIX betonlarımız 25 kg’lık içi filmli kağıt torbalarda muhafaza edilmektedir. Uygulamaya geçmeden evvel uygulanacak betonun yoğunluğuna göre kuru malzeme ihtiyaçlarını belirleyiniz. Bir adet kuru karıştırırıcı temiz mikseri ve Modifiye edilmiş püskürtme veya özel shotcrete püskürtme makinasını uygulama bölgesine getiriniz. Eğer modifiye edilmiş püskürtme

makinesi ile uygulama yapılacak ise, betonun yoğunluğuna göre püskürtme makinasının devrini ayarlayınız ve özel nozul ucunu monte ediniz. Bir anoyu dolduracak şekilde kesintisiz kuru malzeme ve tazyikli su borusundan basınçlı ölçülü suyu püskürtün. Kullanılan betonun cinsine göre max. %7 / %12’e kadar su ihtiyacı vardır.
Her torba REMFORCE UNIMIX 25, 250 kg ağırlıktadır. Her torbanın içinde bir adet 250 gr özel kağıt torbada PÜSKÜRTME KATKI MALZEMESİ (Torbanın üstünde püskürtme (GUNMIX) yazar ve uygulama tarifi vardır. Bir adet de 250 gr özel kağıt torbada DÖ- KÜM KATKI MALZEMESİ (Torbanın üstünde döküm (CASTMIX) yazar uygulama tarifi vardır. Siz sadece püskürtme katkı malzemesini kullanacaksınız.
Önce REMFORCE UNIMIX Torbasını açın, kuru miksere kuru min 4 torba veya daha fazla (mikserinizin homojen karıştırma gücüne göre) malzemeyi koyun. Her torbada bulunan PÜSKÜRTME (GUNMIX) katkı malzemesini katın ve her torba için 1 adet(250 gr lık paketten) olmak üzere. Önce 24,750 kg malzemeyi sonra 250 gr PÜSKÜRTME (GUNMIX) özel kağıt ambalajını yırtarak katkı malzemesini koyun.
Örneğin;100 kg karışım için 4 torba REMFORCE UNIMIX her torbada, bir adet çıkacak PÜSKÜRTME (GUNMIX) katkı malzemesinden 4 adet katın.
Kuru mikserinizi min. 2 dakika veya 3 dakika karıştırın. Kesinlikle Torbada çıkan ekstra DÖKÜM (CASTMIX) KATKI MALZEMESİNİ KULLANMAYIN (karışmasın diye bölgeden uzaklaştırın). Sonra uygulayacağınız bölge m³’üne göre tonajda malzemeyi hazırlayarak BIGBAG veya taşıma boşaltma bunkerine aktarın. Bu sizin püskürtme işlemini kesintiye uğratmaması için gereklidir. Hazırlanan karışımı püskütrme makinasının haznesine boşaltarak % 7-% 12 basınçlı su takviyesi ile püskütrme işlemini yapınız.
Bir anonun püskütrme işlemi bitmeden diğer anoya geçmeyiniz. Püskürtme uygulaması biten bölge suyunu çekmeye başladıktan sonra tıraşlama ve şişleme işlemini yapınız. Priz alırken oluşabilecek egzotermik reaksiyonun önüne geçmek için püskürtme makinasının su girişinden priz alırken muhakkak ıslatınız veya hava almayacak streç film, naylon, ıslak bir örtü ile örtünüz. En az 24 saat (tercihen 48 saat) malzemeyi kendi halinde dinlenmeye bırakınız. Fırın devreye alınırken verilecek olan ısı kürü programıyla devreye alınmalıdır.
Uygulama esnasında dikkat edilecek hususlar

1- Yüksek debide (min. 4-5 m³ dk/kuru hava) basınçlı (min. 6 – 7 bar) hava ve basınçlı su kullanınız.

2- Modifiye edilmiş püskürtme makinesi (hız için geniş frekans aralığına sahip olmalıdır.) veya shotcrete makinesi kullanınız.

3- Suyu kuru malzeme ağırlığına göre min. %7 / max. % 12 içilebilir nitelikte kullanınız.                                                                    4- Betonlarımızı +4 ile +28 °C arası hava sıcaklığında uygulayınız.

5- Uygulama anoları min. 50×50, max. 80×80 ölçüde olmalıdır ve çevresi ne Genleşme Derz formları yerleştirilmelidir.

6- Bir ano dolmadan püskürtme işlemini sonlandırmayınız veya uzun süre ara vermeyiniz. Kesintisiz püskürtme sağlayınız.

7- Püskürtme yüzeyi ve ankrajlar temiz olmalıdır.

8- Püskürtme işlemi bitiminde malzeme suyunu çekmeye başladığında tıraşlama ve şişleme işlemini yapınız.

9- Malzeme priz almaya başlayınca muhakkak egzotermik reaksiyonun önüne geçmek için malzemeyi ıslatınız veya hava almayacak şekilde, bir naylon veya ıslak bir örtü ile örtünüz.

10- Uygun bir kurutma programıyla devreye alınız.
REMFORCE UNIMIX BAŞLICA KULLANIM ALANLARI

REMFORCE UNIMIX betonlarımız püskürtme metoduyla uygulanabilecek her bölgeye uygulanabilir.

• Düşük çimentolu dökme beton uygulamak zorunda olduğunuz ve uygulama zorluğu olan bölgelerde

• Demir Çelik tesislerinde torpido arabasında, kok bataryalarında, lans ve şnorkel tamiratlarında, tandis ve pota tamiratlarında

• Çimento fabrikalarında, intikal rampası, fırın giriş kemeri, soğutma tavan ve deve boynunda, tersiyer borularda vs.

• Akışkan yataklı kazanların sürtünme bölgesinde

• Sunta fabrikaları, talaş tozu sürtünme bölgelerinde
REMFORCE UNIMIX DÖKÜM (CAST MIX): GÜCÜN SINANDIĞI
SON NOKTA ULC- LC -SELF FLOW DÖKÜM
BETON

Bugüne kadar demir çelik, çimento, elektrik santralleri ve sunta fabrikaları gibi endüstriyel tesislerdeki her türlü fırında; yüksek aşınma direnci, yüksek mukavemet, kimyasal / fiziksel etkileşim, erozyon ve hammadde fermantasyonuna karşı düşük çimentolu (LOWCEMENT), kendinden akışkan (SELFLOW) ve düşük çimentolu püskürtme betonlar (REMLOWGUN) kullanarak çözümler üretmiştik. Yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları bizleri; mukavemet, yüksek aşınma direnci, kolay uygulama ve priz alma problemlerini çözebilmek için REMFORCE betonlarını üretmemizi sağladı. REMFORCE betonlarımızı; çimento, demir-çelik, petrokimya, ağaç gibi ana sanayi grupları başta olmak üzere tüm endüstriyel üretim yapan tesislerde, yüksek mukavemet ve aşınma direncine dayanımı sağlamanın yanı sıra kolay uygulama ve priz alma süresinin kontrolünü gerektiren tüm bölgelerde dayanım ömrünün uzun olması sebebiyle kullanabilirsiniz. REMFORCE betonlarının yatırım maliyetini uzun dayanımıyla karşılaştırdığınız zaman EKONOMİK bir sonuca da ulaşabilirsiniz. İŞTE REMFORCE UNIMIX DÖKÜM (CAST MIX) REMFORCE İLE AYNI ÖZELİKLERİ TAŞIR.
LOW CEMENT VE SELF FLOW BETONLARDA YAŞANAN
KLASİK SORUNLAR

• İyi akışkanlık için fazla vibrasyon yapma ya da su ekleme ihtiyacı

• Homojenlik zorlukları

• Döküm sırasında terleme ve suyun üste çıkması (kusma)

• Kalıbın farklı bölgelerinde farklı priz alma sorunları

• Priz alma zamanının kontrolü

• kalıptan çıkarma zorlukları

• Kısa raf ömrü

YAPISI

Bugüne kadar üretilen REMLOWCAST betonlarında hakim çimento katkısı ile birlikte içeriğinde bulunan mikrosilika bağlı sistem sayesinde REMFORCE UNIMIX Betonlarımız daha iyi akıcılık, daha iyi işlenebilirlik, oda sıcaklığında arttırılmış mekanik özellikler ve hızlı priz alma özellikleri gösterir. Yani aslında geleneksel çimentolu betonların en gelişmiş sınıfıdır. Geleneksel Düşük Çimentolu betonlarda yüksek basınç altında mukavemette iyi sonuçlar yakalanmış olsa bile kimyasal erozyonda uygun agregalar kullanarak ancak sonuçlar elde edilebiliyordu. Fakat uygulama güçlükleri, dar bölgelerde akıcılığı sağlamak ve en önemlisi priz almayı (Setting Time) kontrol etmek kullanıcı açısından çok zor oluyordu. LOW CEMENT, ULTRALOWCEMENT ve SELFFLOW özellikleri gösteren REMFORCE UNIMIX ile artık çözüme ulaştık. REMFORCE Betonlarının iç yapısında; aşınma direnci sağlayan yüksek mukavemetli agregaların, yoğun bir kimyasal yapıyla bütünleşmesi sonucu oluşan etkileşim sayesinde homojen bir kristal yapı elde edilmektedir. Yukarıda anlatılan tüm yapı ve özellikler REMFORCE betonlarımızın özelikleridir. REMFORCE UNIMIX aynı betondur fakat REMFORCE UNIMIX Paketlerinde çıkan iki ayrı katkı malzemesi ile hem püskürtme hem döküm uygulama yapabilirsiniz.
REMFORCE UNIMIX DÖKÜM (CAST MIX) KARAKTERİSTİK ÖZELİKLER VE KAZANÇLARIMIZ

• Kusma yapmadan bünyesinde suyu tutması

• Harç içinde homojenize çözülme

• Daha kısa sürede harç hazırlama

• Daha az su ekleme

• Daha az vibrasyon ile daha kolay yayılma

• Çalışma süresi ve priz süresi kontrolü

• Homojenize priz alma

• Mullite fazı oluşumu ile yüksek mukavemet

• Uzun raf ömrü
UYGULAMA VE APLİKASYON METODU İÇİN GEREKLİ

MALZEMELER

• 0,08-0,11 m³ hacminde, güçlü yüksek yoğunlukta bir mikser

• REMPIPE (REMFORCE UNIMIX PALETLERİNİN ÜSTÜNDE VARDIR)

• İçilebilir nitelikte su olanağı

• Dilatasyon formları

• Derece

• Su ölçü kabı

• 17000 – 18000 VPM daldırma vibratör.
Şimdi REMFORCE UNIMIX BETONUMUZU DÖKÜM YÖNTEMİYLE UYGULAYALIM:
Her Torba REMFORCE UNIMIX 25, 250 kg ağırlıktadır. Her torbanın içinde bir adet 250 gr ÖZEL KAĞIT TORBADA PÜSKÜRTME KATKI MALZEMESİ (Torbanın üstünde PÜSKÜRTME (GUNMIX) yazar ve uygulama tarifi vardır. Bir adet de 250 gr ÖZEL KAĞIT TORBADA DÖKÜM KATKI MALZEMESİ (Torbanın üstünde DÖKÜM (CASTMIX) yazar uygulama tarifi vardır. Siz sadece DÖKÜM katkı malzemesini kullanacaksınız. Kesinlikle Torbada çıkan ekstra PÜSKÜRTME (GUNMIX) KATKI MALZEMESİNİ KULLANMAYIN (karışmasın diye bölgeden uzaklaştırın).
Önce REMFORCE UNIMIX Torbasını açın, PAL miksere kuru min 4 torba veya daha fazla (mikserinizin homojen karıştırma gücüne göre) malzemeyi koyun. Her torbada bulunan DÖKÜM (CAST MIX) katkı malzemesini katın her torba için 1 adet (250 gr lık paketten) olmak üzere. Önce 24,750 kg malzemeyi sonra 250 gr DÖKÜM (CAST MIX) özel kağıt ambalajını yırtarak katkı malzemesini koyun.
Örneğin; 100 kg karışım için 4 torba REMFORCE UNIMIX her torbada, bir adet çıkacak DÖKÜM (CAST MIX) katkı malzemesinden 4 adet katın.
• REMFORCE UNIMIX Kuru malzeme net tartımdan sonra pal mikserin içine boşaltılır. Mikser; su katılmadan önce 3 dakika kuru olarak çalıştırılır (homojen karışımı sağlamak için). Katılacak su önceden tartılır; 100 kg malzeme için 4,5 – 5,5 kg su yavaş yavaş çalışan miksere boşaltılr.
• 3 -5 dakika mikser çalıştırılır. Mikseri durduğunuzda betonun kazandığı akıcılığı görebilirsiniz. Beklemeden kalıbın içine dökümü yapınız ve az miktarda vibrasyon uygulayınız. Beton priz alırken açık kalan yüzeye naylon veya ıslak örtü örtünüz.
BAŞLICA KULLANIM ALANLARI

ÇİMENTO:
Fırın çıkış ağzı, alev borusu, fırın kafası, soğutma, deve boynu, intikal rampa, kalsinatör.

DEMİR ÇELİK:
Tandishler, Pik , Çelik ,Oksijen lansları,

DÖKÜMHANELER:
Potalar, yolluklar

ELEKTRİK SANTRALLERİ
Kömür sürtünme bölgeleri

RAFİNERİLER:
Reaktörler.

AĞAÇ SANAYİ:
Talaş Aşınma Bölgeleri

AKIŞKAN YATAKLI KAZANLAR:
Ve sanayinin Yüksek Mukavemet ve Yüksek aşınma istenen her bölgesinde.

   

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version