Daniel Bergeman ve Brokk, LafargeHolcim Cauldon çimento fabrikası ön ısıtıcı kulesinde temizlik için robotların hızlı, verimli ve güvenli bir çözüm sağladığını gösteren bir vaka çalışması sunuyor.

Hazırlayan: Daniel Bergeman
Ön ısıtıcı kulede refrakter ve kalıntı temizlenmesi zaman alıcı ve riskli bir işlemdir. Küresel üretici Lafarge Holcim, UK Cauldon fabrikası ile bu işlerin emniyetli bir şekilde yapılmasına öncülük etmektedir. Teleskopik bir kol üzerine monte edilmiş, uzaktan kumandalı özel yapım Brokk kule temizlik robotu, iş güvenliği yaklaşımı açısından takdir kazanan ve kalıntı temizliğinin verimliliğini artıran bir fikir olarak şu anda fabrikada kullanılmaktadır.
İngiltere’nin Staffordshire, West Midlands bölgesinde bulunan Cauldon çimento fabrikası, dalgalı tepeler arasında konumlanmıştır. Küçük bir köy olan Cauldon, kuzeyde Manchester, güneyde Birmingham ile çevrili olup ülkenin en eski doğa parkı olan Peak District Ulusal Parkının kıyısında yer almaktadır.
Çimento Fabrikası, 1957 yılından beri üretim yapmaktadır. 60 yılı aşan bir süre içinde, kireç taşı ocağı madenciliği modern bir köyün inşasına katkıda bulunurken, fabrika 2. Dünya Savaşı sonrasında Birleşik Krallığın yeniden inşasında önemli bir rol oynamıştır.
Cauldon’daki ön ısıtıcı kulenin vadideki meşe ağaçlarına benzediği söylenmektedir. Birkaç yüzyıl geriye giden kireçtaşı ocakçılığı geçmişine sahip olan Cauldon bölgesinde kuru işlem üretim prosesi kullanan ilk fabrikanın inşa edilmiş olması bir tesadüf değildir. Fabrikanın kurulması sektörün modernize edilmesine katkı sağlarken, günümüzde kullanılan ısı eşanjör teknolojisi ile 1980’li yıllarda güncellenmiştir.
Fabrikanın güneyinde 65 tonluk kamyonların günlük yüklerini fabrikaya getirdikleri bir kireçtaşı ocağı bulunmaktadır. Yıllar içinde Cauldon etrafında bir dizi kireçtaşı ocağı kurulmaya başlanmış olup yapım alanı daha sonra restorasyon sürecine girmiştir. Derin kireçtaşı ocağına dönüşen ilk alan günümüzde zengin yaban hayatı ile çevrili bir göldür. Kireçtaşı arazisinde biyoçeşitliliği yeniden canlandırmak için çeşitli denemeler devam ederken şimdiden harika sonuçlar elde edilmiştir.

Operatör, işi güvenli bir yerden izleyerek yönetmek için en iyi konumu seçebilme imkanına sahiptir.
Eski ocakta, restore edilmiş sahalarda ve çimento fabrikasının etrafında 40’tan fazla kuş türünün kayıt altına alınmış olması biyoçeşitliliğin ve bölgenin oldukça iyi bir şekilde ıslahına ilişkin güçlü bir göstergedir. Lafarge Cauldon, karbon ayak izini azaltmak için yıllardır çaba göstermekte ve hali hazırda kullandığı yakıtların %60’ı geri dönüştürülmüş maddelerden gelmektedir
Şirket, karbon ayak izini azaltmak için mümkün olan her yolu denemektedir. Son 10 yıldan beri, izin verilen emisyon eşiğinin altında bir emisyon oranına sahiptir.
Lafarge Holcim, 70,000 üzeri çalışanıyla 70 farklı ülkede temsil edilen küresel bir devdir. Lafarge Cauldon fabrikası, proseslerin düzenlenmesi ve çalışan iş güvenliğinin sağlanmasıyla, 2019 yılında büyük bir başarı göstermiştir. Fabrika, Ocak duruşunda yaptığı bakım çalışmaları için Lafarge Holcim Küresel Sağlık ve Güvenlik Ödülünü kazanmıştır.
Yılın bu zamanlarında, fabrikada üretim durdurularak prosesler sırasında biriken kalıntıların temizlenmesi gibi geniş çaplı bakımlar yapılmaktadır. Üç haftalık duruşlarda, fabrika gerekli bakım işlemlerinin tamamlanmasına odaklanırken, yoğun üretim programı dikkate alındığında güvenli çalışma da son derece önemlidir. Tarihsel olarak, bu kolay olmamıştır.
Şüphesiz ki ön ısıtıcı kuledeki siklonlar ve kalsinatörler gibi dar alanlarda çalışan personeli korumak için tesisin uyguladığı emniyet ağları ve çok sayıda diğer kontrollere rağmen düşen parçalardan kaynaklanan riskler mevcuttur. Kalıntıları temizlemek için işçilerin kapaklardan giriş yapmaları ve içeride yukarıdan aşağıya kadar el aletleri kullanmaları gerekmektedir ki bu Cauldon tesisinin kalsinatöründe en az 48 saat süren bir işlemdir. Tüm birikintilerin el ile dışarı çıkarılması süreci ayrıca zaman alıcıdır.

Brokk Descaler, ısıya dayanıklı aksesuarlarla donatılabilmekte ve 360 derece açıda çalışabilmektedir.
Güvenliği öncelendirmek

Yeni çözüm ise uzaktan kumandalı yıkım makineleri konusunda lider İsveç’li bir şirket olan Brokk tarafından geliştirilen Brokk Descaler’dır. Brokk robotunun çimento fırınlarının temizliğinde kullanılması onlarca yıldır alışılagelmiş bir uygulamadır. Brokk Descaler’ı benzersiz kılan özelliği ise özel olarak tasarlanmış teknolojisi ve üzerine yerleştirildiği benzersiz teleskopik kol sayesinde dikey hatlarda çalışabilmesidir.
Brokk Descaler elektriklidir ve çimento fabrikasının ağır ve zorlayıcı şartlarına uygundur. Esnek ve kompakt boyutuna rağmen, üretim sürecinde oluşan kalıntıları parçalamak için yeterli güç ve hareket alanına sahiptir.
Brokk Descaler, artık hiçbir çalışanın fırın içinde çalışarak hayatını tehlikeye atması gerekmeyeceği anlamına gelmektedir. Güvenli bir mesafeden çalışan tek bir operatöre ihtiyaç duyulurken, robot son derece hızlı çalışmakta ve tüm bir ekibin yapabileceği bir işi aynı sürede tek başına yapmaktadır. Bir saatlik üretim kesintisinin satış kaybı anlamına geldiği bir sektörde Brokk Descaler’a yapılan yatırım kendisini çok kısa süre içinde geri ödeyecektir.
Operatör, işi izleyerek yönetmek için en iyi konumu seçebilir ve ısı, titreşim,  gaz ve havadan büyük parça düşme riskine maruz kalmaz.
Hızlı yatırım getirisi

Lafarge Holcim Cauldon fabrikası bugün çalışma ortamı açısından bir lider olarak kabul edilmektedir. Ön ısıtıcı kulede çalışanların maruz kaldıkları tehlikeleri azaltması etkileyicidir ve şirket bu güvenli çalışma şeklinin haklı gururunu yaşamaktadır. Başlangıçta bu çözüm şirket için daha maliyetli olmasına karşın, güvenlik açısından önemli bir değer kazandırarak uzun vadede para tasarrufu sağlamıştır. Cauldon, işçilik maliyetlerinden tasarruf etmiş ve verimliliği artırmıştır. Brokk Descaler, 24 ile 36 çalışma saati arası tasarruf sağlamıştır.
Daha verimli çalışabilmek, özellikle daha iyi sonuçlar almak, Cauldon için önemli bir faktördür. Ocak dönemi, fabrikanın bakım çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı dönem olup, bu yüzden mümkün olabildiğince hızla tekrar üretime başlayabilmek önemlidir. Personel, Brokk Descaler kullanmak üzere kısa bir eğitim programından geçirilmiştir.
Cauldon fabrikası şu an iki başarılı Ocak duruşunu ardında bırakmıştır. BrokkDescaler, başlangıçta kalsinatör temizliği için kullanılırken yıllar içinde görev alanı genişletilmiştir. Zaman içinde kalsinatörün yanı sıra siklon 4 temizliği, siklon gövdesi ve siklon güzergahı temizliğinde de kullanılmaya başlanmıştır.
Isıya dayanıklılık zaman kazandırıyor

Robot, ayrıca ısıya dayanıklı aksesuarlarla donatılabilir ve iyi korumalı silindir ve bileşenleri sayesinde ısıdan dolayı bozulma riski olmaksızın çalışmaya daha erken başlayabilir. Robot, sıcaklık yaklaşık 80oC civarındayken çalışmaya başlayabilmektedir.

Brokk Descaler, temizliği güvenli ve daha verimli hale getiren, teleskopik bir kol üzerine monte edilen, uzaktan kumandalı, özel yapım bir temizlik robotudur.
Kurulum işlemleri, robotun çalışabileceği ve maksimum ölçüleri 1 m x 1.5 m’den büyük olmayan kapakların kesilerek açılmasını kapsamaktadır. Cauldon’da altı tane kapak açılmıştır.
Tesis, 2019 yılında robot fabrikaya henüz ulaşmadan kapakları hazırlamıştır. Cauldon mühendislerince planlanması gereken bu işlemleri bizzat mühendisler yapmıştır. Kapaklar şu anda yerlerinde olup sadece robot kulesinin platformdan deliğe kadar montajı ve sonra da robotun yerine kaldırılarak çalışmaya hazır hale getirilmesi, işin başlaması için gerekmektedir.
Cauldon çimento fabrikasını bilen herkes Brokk Descaler’in vinç kullanılarak yerine ulaştırılması sorununun pekala farkında olabilir. Açıkçası yeterli alan yoktur. Ön ısıtıcı kulenin altından bir ana yol geçmekte olduğundan düşen bir taş bir araca ağır hasar verebilir. Cauldon, robotun dahili bir asansöre sığabileceğini ve doğru yüksekliğe çıkarıldıktan sonra kendi gücüyle kapağa doğru hareket edebileceğini hesaplamıştır.
Lafarge Holcim iki farklı robot kullanmıştır; küçük olan 7.5 m çapında bir alanda çalışabilen Brokk Descaler Single ve büyük olan 9.5 m çapında bir alanda çalışabilen Brokk Descaler Twin. Sınırlı çalışma alanı, 360 derece açıyla çalışabilen robot için bir sorun oluşturmamaktadır. Cauldon ayrıca Brokk Descaler Single modelini 2021 yılında dikey gaz hattının dar alanlarında kullanmaya başlayacaktır.
Özet

Brokk Descaler, Avustralya, Letonya ve diğer ülkelerde çimento fabrikalarında kullanılmakta olan bir çözümdür. Cauldon, şu anda temizlik robotunu benzersiz teleskopik kolunun işi daha güvenli ve daha hızlı yapabilmesi sebebiyle kullanmaktadır.
Brokk, temizlik robotları alanında liderdir. Temizlik robotları, yedi farklı endüstri alanında kullanılmaktadır; inşaat, tünel, madencilik, proses, çimento, nükleer enerji, güvenlik ve kurtarma. Çok sayıda müşteri 40 yılı aşkın bir süredir Brokk firmasının ürünlerini kullanmaktadır. Firma, müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarını proaktif bir şekilde pazarı tarayarak tespit etmektedir.
Yazar Hakkında

Daniel Bergeman, gazetecilikte 20 yılı aşkın bir deneyime sahiptir. Daniel, ormanlar, çakıllı yollar ve ahşap evlerle çevrili İsveç’in kuzey bölgesinde büyümüştür. 17 yaşında şehre taşınan Daniel, doğru yerde doğru materyal kullanılarak yapılan inşaatın büyük faydalar sunabileceğini öğrenmiştir.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version