Köklü bir geçmişe sahip olan Vecoplan’ın Türkiye’ye 
geliş hikâyesi ve hizmetlerinden bahseder misiniz? 
Türk Çimento sektörünün gelişmiş bir yapıya ve önemli bir kapasiteye sahip olduğunu zaten biliyorduk ve alternatif yakıtlar çok kullanılmamakla birlikte yakın bir gelecekte önemli bir düzeye ulaşacağından eminiz. Katı atıktan alternatif yakıt üretiminde yüksek performanslı üretim tesisleri yapımında dünya lideri konumundaki Vecoplan, Türkiye’de bu liderlik vizyonuna uygun, pazarı iyi bilen, aktif ve kesinlikle saygın bir konuma sahip bir temsilci bulmak zorundaydı.  
Yoğun araştırmalarımız sonucu 2006 yılında, uzun yıllardan beri Fives Pillard/FCB, Brokk, Bricking Solutions, Standart Industrie, Çınar vb. firmaların temsilciliğini yapmış olan Somer International ile işbirliği kurmaya karar verdik. İlk yılımızda, Akçansa/Büyükçekmece Tesisinde ilk alternatif yakıt projemizi gerçekleştirdik. Buna müteakip, sırasıyla Çimentaş/İzmir, Sureko ATY (Atıktan Türetilmiş Yakıt) Hazırlama Tesisi, Hereko ATY Hazırlama Tesisi, Bursa Çimento, Çimsa/Eskişehir, Akçansa/Çanakkaler, OYAK/Bolu, Bumerang/ATY Kontamine İzmir, OYAK/Adana (RDF Kontamine), OYAK/Ünye, Limak/Trakya, Votorantim/Hasanoğlan, Bursa Entegre Enerji ATY Hazırlama Tesisi projelerini gerçekleştirdik. 
Vecoplan’ın kullandığı teknolojiyi açıklayabilir misiniz? 
Almanya Bad Marienberg merkezli Vecoplan AG, ATY kalitesinde atık ve ambalaj malzemelerinin işlenmesi ve taşınmasına yönelik çözümler geliştirmektedir. Şirket, yük boşaltma, öğütme öncesi, tekrar öğütme, atık ayırma, tasnif, hava ayırma, depo-lama ve ana fırına veya kalsinatöre gönderme dahil, atıkların işlenmesine ilişkin her alanda gerekli ekipman ve mühendislik hizmetleri sunmaktadır. Yakıt hazırlama ve işleme ekipmanları sahada çimento üreticileri ve atık arıtma şirketleri tarafından kullanılmaktadır.  
Vecoplan ahşap, biyokütle, plastik ve kağıtın yanı sıra evsel ve ticari atıkları öğütülmesi, taşınması ve işlenmesine yönelik sistemler tasarlıyor ve sağlıyor. Pazar lideri konumundaki şirketimiz yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlamaktadır.  Ekibimizin so-rumlulukları arasında proje yönetimi ve kapsamlı hizmetlerin yanı sıra montaj, devreye alma ve bakım işleri bulunmaktadır. Müşterilerimiz ihtiyaç duydukları her şeyi tek bir noktadan alabilmektedir. 
Piyasaya hangi ürünleri sunuyorsunuz? En çok hangi ürününüz talep görüyor?   Neden? 
Ana ürünlerimiz: 
Vecoplan öğütücüleri, patentli HiTorc – Drive Tahriki ve yüksek verimli rotor tasarımları sayesinde atığınızı düşük işletme maliyetleri ve inanılmaz yüksek gücüyle daima proje ihtiyaçlarına uygun bir şekilde arzu edilen partikül boyutlarına getirmektedir. 
Ayırıcılar ve özel elekler, atıkları ayırmak için kullanılmaktadır. 
Depolama sistemleri, klasik depolama sorunlarının üstesinden gelmek için tasarlandı. 
Vecobelt kapalı mekanik hava destekli boru tipi konveyörler, bantlı konveyör gibi geleneksel taşıma sistemlerinin yerini alan vazgeçilmez modern sistemlerdir. 
Atıkları işlemek için gerekli olan dozlama sistemleri ve tüm diğer ekipmanlar. 
Bir çözüm sağlayıcı ve makine üreticisi olarak Vecoplan AG, Bad Marienberg/Almanya’daki genel merkez fabrikalarında imal ettiği üstün ürünlerini müşterilerine sunmaktadır. 
Vecoplan’ın Türkiye’deki son ATY projelerinden bahsedebilir misiniz? 
Burada, 2018 yılında Votorantim Çimento Hasaoğlan Tesisinde kurulumunu yaparak hayata geçirdiğimiz örnek bir projeden bahsetmek istiyorum. Bu kurulum, iki farklı malzeme akışıyla saatlik 40 tona kadar tasarım kapasitesine sahip alternatif yakıt besleme sisteminden oluşmaktadır.  
1. ATY = Atıktan Türetilmiş Yakıt 2.  LTY = Lastikten Türetilmiş Yakıt 
Malzemeler özel kabul alanına alındıktan sonra büyük bir elekten, FE ayırıcı, otomatik numune alım istasyonu ve iki adet bantlı kantardan geçmektedir. Kabul alanından malzemeler 280m uzunluğunda iki Vecobelt (son derece iyi bir enerji verimliliğine sahip 500m gibi uzun mesafeler taşıma yapan yenilikçi kapalı bir taşıma sistemi) üzerinden kalsinatöre aktarıldıktan sonra malzemeler çift kapaklı bir kapı ve iki güvenlikli yüksek ısıya dayanıklı sürgülü kapıdan geçerek fırına yerçekimiyle dozajlanmaktadır.  Bu tipik projelerimizin bir örneğidir ve her kurulum ayrı bir incelemeye ihtiyaç duymakla birlikte burada uzun yıllara dayanan deneyim ve süreç bilgimizle size yardımcı oluyoruz.  (Yandaki resme bakınız.) 
Mevcut projeleriniz ve 2019 hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Halihazırda üzerinde çalıştığımız 4-5 proje bulunmaktadır ancak doğal olarak adlarından bahsetmemiz uygun olmaz. 
2019 sonuna kadar veya 2020’nin ilk yarısında birkaç yeni projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. 
Sektörde yaşananlar sorunlar nelerdir? Ve bu sorunlar şirketinize nasıl yansıyor? 
Alternatif Yakıt için girdi malzemesi her şey olabilir: Katı atık, evsel atık, endüstriyel atık, biyokütle, lastik parçaları vb. ölçü ve biçimlerin belirlenmiş standartlardan sapması bazen sorun yaratabilmektedir. Bu sistemler tasarlanırken, malzemelerin ölçüleri, şekilleri, yoğunlukları, nem vb. bir standart değere göre varsayılmaktadır ancak uygulamada gerçek değerler farklı olmaktadır. Bunlar tasarımda ilave değişikliklere yol açan sorunlara neden olabilmektedir. Örneğin, standart olarak atıklardaki yanıcı madde öngörülmemiş ise yangın çıkabilmekte ve sistemde yangın söndürme ekipmanları yok ise ağır hasarlara yol açabilmektedir. 
Satış sonrası servis desteği sunuyor musunuz?
Vecoplan’ın Türkiye’de pek çok proje gerçekleştirmiş olması büyük bir avantaj sunmaktadır.  Bir uzman birçok tesisi sorunsuz bir şekilde gezebilme şansına sahiptir. Bu şekilde müşterilerimizle yakın bir temasımızı koruyabiliyoruz. Ayrıca, online iletişim hizmetimiz Veco + Live anında müdahale imkanı sunmaktadır. 
Sektörünüzün müşterilerden aldığı şikayetler var mı? Varsa, bunlara bulduğunuz çözümler nelerdir?
Bugüne kadar çok önemli bir sorunla karşılaşılmamıştır. Küçük sorunlara yönelik anında alınan önlemler ve acil çözümler sonuç olarak ürünlerimizi daha da geliştirmemizde kullanabileceğimiz deneyimlere dönüşüyor. 
Sektör açısından 2019 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz? Mevcut durum hakkında görüşlerinizi alabilir miyim? 
Türk Çimento Sektörü çimento üretiminde dünya liderleri arasında olmakla birlikte Alternatif Yakıt kullanımında yeterli düzeyde değil. Son 10 yılda yapılan yatırımlar (en az yarısı Vecoplan tarafından gerçekleştirildi) azımsanmamakla birlikte henüz yolun başındayız. 
Son olarak bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Mekatronik teknisyenliği ve PLC programcılığı eğitiminden sonra, kariyerime 2004 yılında Vecoplan’da  öğütücülerin yanı sıra tüm dünyadaki atık, ahşap işleme ve geri dönüşüm tesislerine yönelik bir mühendis olarak başladım.  Bu süre içinde, çeşitli uygulamalarda ve çok sayıda farklı süreçlerde çalıştım.  Birkaç yıl sonra da tüm Vecoplan öğütücü tiplerine yönelik yüksek verimli tahrik konseptleri ve kontrolleri konusunda odaklanan elektrik geliştirme ekibine liderlik ettim.  2013’ten bugüne çimento uygulamalarında Kilit Müşteri Yöneticisi görevini yürütüyorum. Çeşitli Alternatif Yakın Uygulamalarında 15 yıldır kazandığım bilgi birikimi, müşterilerimize özel çözümler sunmamı sağlıyor. 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version