Görkem ASLAN
Makine Mühendisi
Burke İç ve Dış Ticaret
Aynı zamanda farklı karakterlerde tasarlanan ve çalışan makinalar arasında oluşan uyumsuzlukların büyük bir kısmını üzerine alabilecek ve emniyetli bir şekilde sistemin çalışmasına yardımcı olabilecek şekilde tasarlanmış olması en önemli unsurlardan biri olup, tipine ve özelliklerine göre mekanik sigorta görevi görür. Millerden birinde mekanik veya sistemsel problemlerden kaynaklı bir sıkışma olduğunda koparak miller arasındaki bağlantıyı keserek bağlı olduğu ekipmanları korur.
Bilhassa Rex Viva kaplinleri daha çok sigorta görevi görerek herhangi bir sıkışma altında v çentiğinden kopması için tasarlanmıştır, böylece motor ve dişli kutusunu koruyarak millere ve rulmanlara zarar verilmesini önler. Rexnord kaplinleri mil kaçıklıklarını belli bir seviyeye kadar tolere eder, titreşimleri sönümler ve şok yükleri üzerine alarak ekipmanların zarar görmesini engeller. Rex Omega ve Viva kaplinlerinin tiplerine bağlı olarak maksimumda 4 derece açısal, 4,8mm eksenel kaçıklık kapasitesi vardır. Kolay sökülüp takılabilir, değişimi için ekipmanların yerinden oynatılarak tekrar ayar yapılmasını gerektirmez. PH2-PH12 aralığında asidik ve bazik ortamlarda çalışabilirler. Rexnord elastomer kaplinleri vibrasyon yalıtım özelliği sayesinde ekipman ömrünün uzamasına ciddi katkı sağlar, fabrika çıkışı dengelenmiş olduğundan vibrasyona neden olmaz, titreşim ve darbeleri %50 azaltıp yatak ve rulman ömrünü artırdığı, diğer kaplin tiplerine oranla düşük ağırlıkta olmasından kaynaklı miller üzerindeki dinamik yüklerin azalması ile birlikte bakım, enerji ve maliyet tasarrufu sağladığı için bir çok makina ve ekipman imalatçıları ve kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir.
Kaplinlerin birçok çeşidi vardır ve çeşitli tork ve devir değerlerinde üretilirler. Bir sistemde kullanılan kaplin başka bir sistem için uygun olmayabilir. Düşük tork değerine sahip bir kaplin seçildiğinde kısa sürede kopabilir, ya da çok yüksek tork değerinde kaplin seçilirse hem maliyet hem de enerji sarfiyatı artar. Günümüz rekabet ortamında var olabilmek maliyetleri düşürmekten geçer. Bu da doğru kaplin seçiminin önemini ortaya koymaktadır.
Kaplin seçiminin doğru yapılabilmesi için bilinmesi gereken bazı parametreler vardır. Bunlar motor gücü ve devri, redüktör çıkışına monte edilecekse redüktör çıkış devri, mil çapları ve miller arası mesafe, uygulama alanı, ortam sıcaklığı ve nem oranı, ortam koşulları, kullanılan kimyasallar, emniyetli çalışma malzeme güvenlik ve servis faktörleri vb.
Kaplin hareketli bir parça olduğu için makine çalışır durumdayken çalışma güvenliği için ulaşılmaması ya da kontrollü biçimde ulaşılması gerekir. Bunu sağlamak için Rexnord Falk Orange Peel kaplin muhafazası kullanılır. Kaplin muhafazası hem olası iş kazalarına engel olur hem de kaplini korur. Böylece yüksek devirlerde çalışan makinalarda bilinçsizce ya da dalgınlıkla meydana gelen fiziki zararların önüne geçilmiş olur.
Sistem bileşenlerini korumak için kullanılan bir başka ekipman ise tork limitörüdür. Rexnord Autogard ve BSD tork limitörlerinin çalışma mantığı aşırı yük halinde ekipmanları korumak amacıyla miller arasındaki tork aktarımının kontrollü kayma ile dengelenmesi prensibine dayanır. Patlayıcı ortamlarda en ufak bir kıvılcımın yaratacağı problemleri göz önüne alırsak kullandığımız ürünlerin ATEX sertifikalarının bulunması (Ex-Proof) iş sağlığı ve güvenliği adına aldığımız önlemlerin en başında gelir. Rexnord ürünleri kıvılcım sıçratmama, yangına neden olmama (ATEX=EXPROOF ) özelliğine sahiptir.
İş güvenliği ve sistem güvenliği için doğru seçilmiş ve emniyet unsurları içeren kaplin, tork sınırlayıcısı ve kaplin muhafaza gövdesi ile sürekli geliştirilen Rex- nord ürünleri kullanıcı dostu olmaya devam ediyor.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version